Bij Vlaamse Frites Snackland op het Damrak in Amsterdam, een Foodmaster-vestiging, is het normaliter altijd wel druk. Zeker in deze periode. Maar vanwege corona zijn er weinig buitenlandse toeristen in Amsterdam. Daarmee is voor ondernemer Simon Ilcken 60 procent van zijn klandizie weggevallen.
Engelsen eten geen pindasaus
‘Er komen nu bijna alleen maar Nederlanders’, zegt Ilcken. ‘De omzet is nu veel minder dan vorig jaar.’ Dat er voornamelijk mensen uit de buurt komen, merkt hij aan de productie. ‘Alles is minder, maar ik maak nog altijd dezelfde hoeveelheid pindasaus. Die verkoop je niet aan Engelsen, alleen Nederlanders eten pindasaus.’
Gratis knoflooksaus
En Nederlanders eten zijn knoflooksaus, die Ilcken tot en met 15 juni gratis aanbiedt bij een puntzak friet. ‘Die maken we zelf, met Zaanse mayonaise. Ik hou wel van een beetje pittig, maar niet té.’ De saus, die moet voorkomen dat mensen te dicht op elkaar gaan staan, is een succes. ‘Het gaat nu drie keer zo hard.’
‘Ik zie de rolkoffers weer’
De frietzaak is tijdens de horecasluiting een maand dicht geweest, van eind maart tot eind april. Nu komt de handel langzaam weer op gang. ‘De toeristen beginnen te komen, je ziet de rolkoffers weer. Het begint aan te trekken, maar ze moeten natuurlijk wel wat kopen.’ Ook bij collega’s loopt het nog niet zoals gewenst. ‘De kledingzaak naast mij heeft één klant per dag. Twee dagen nadat de terrassen weer open konden, zijn de restaurants hier weer dicht gegaan. Het lijkt erop dat mensen nog bang zijn.’
Jubileum in september
Hijzelf houdt het nog wel even vol, zegt Ilcken. ‘Ik word goed geholpen door de regering, al kost het iedere maand wel een hoop geld. De huur is hier niet niks natuurlijk.’ Alle 11 personeelsleden zijn in vaste dienst. ‘Ze werken al 8, 9 of 14 jaar bij me.’ Op 1 september bestaat Vlaamse Frites Snackland 40 jaar.