ProFri vraagt input van ondernemers om macht bezorgplatforms te beteugelen

ProFri vraagt input van ondernemers om macht bezorgplatforms te beteugelen
Foto: Studio38C

Cafetaria's, snackbars en andere frituurzaken kunnen meepraten over een nieuwe wet die toenemende macht van bezorgplatforms moet beteugelen. Vakvereniging ProFri vraagt de achterban en andere ondernemers om de komende weken input te leveren, zodat voor 8 september de vragen van de Europese Commissie zijn beantwoord.

De rechten van onder meer maaltijdbezorgende frituurspeciaalzaken ten opzichte van onlineplatforms zijn voortaan beter beschermd. Dit komt door nieuwe Europese regels die op 12 juli van kracht werden.

Bezorgrestaurants niet zomaar schrappen

Bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl mogen nu bijvoorbeeld niet meer zonder gemotiveerde kennisgeving vooraf een bezorgrestaurant schrappen van hun websites. In Nederland is tenminste één geval binnen de frituurbranche bekend waarbij dit is gebeurd; het bedrijf verloor hierdoor van het ene op het andere moment 80 procent van zijn omzet.

Meer transparantie en betere verhouding

Verder moeten onlinehandelsplatforms meer transparantie bieden. bijvoorbeeld over de totstandkoming van de toplijstjes van aanbevolen bedrijven. In het algemeen moet de verhouding tussen deze platforms en zakelijke gebruikers zoals cafetaria’s gelijkwaardiger worden. Platforms hebben een jaar de tijd gehad om aan deze regels te voldoen. Volgens ProFri hebben maaltijdbezorgplatforms hun werkwijze inderdaad aangepast en hebben ondernemers dat inmiddels ondervonden.

Op het moment dat de verordening werd aangenomen, telde de Europese Unie naar schatting ruim 7000 online handelsplatforms. Gestimuleerd door de coronacrisis zijn er waarschijnlijk inmiddels duizenden bijgekomen.

Invloed uitoefenen op nieuwe wetgeving

De uitdaging voor onder meer frituurondernemers ligt echter in de nabije toekomst, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. De Europese Commissie heeft namelijk nog meer wetgeving aangekondigd die een stap verder gaat. Europa wil onder meer het toezicht op onlineplatforms regelen en de toenemende macht van deze bedrijven inperken. ‘Daar kunnen ondernemers invloed op uitoefenen. Het gaat dan over laagsteprijsgaranties en commissies die zomaar weer een paar procent verhoogd kunnen worden. En door de manier waarop platforms als Thuisbezorgd werken, is er nauwelijks ruimte voor nieuwe initiatiefnemers.’

‘Straks geen recht van spreken meer’

Ondernemers kunnen meepraten over deze wet door input te leveren aan de Europese Commissie. De deadline daarvoor is 8 september middernacht. ProFri wil ervaren ondernemers bij elkaar brengen om de commissie van de juiste informatie te voorzien en dient tevens haar eigen zienswijze in. ‘We moeten nu de krachten bundelen. Doen we dat niet, dan hebben we daarna geen recht van spreken meer.’ Volgens Van Rooij wordt de nieuwe wetgeving nog dit jaar verwacht.

Input leveren bij de commissie

De publieke consultatie van de ‘Digital Service Act package’ is hier te vinden. De tekst is in het Engels, maar de vragen kunnen in het Nederlands worden beantwoord. Wie die input wil leveren, moet eerst een account aanmaken op de website van de Europese Commissie. Ondernemers kunnen ook contact opnemen met het secretariaat van ProFri.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.