Cafetaria De Watertoren staat in de schaduw van de watertoren in Nijverdal, een gemeentelijk monument. De zaak van 114 vierkante meter is gericht op afhaal, maar er zijn ook 18 zitplaatsen. Buiten telt het terras ongeveer 100 plekken. De Watertoren opende half september de deuren, na enkele weken te hebben proefgedraaid met het nieuwe personeel. ‘De start moest goed zijn’, zegt eigenaar Sabit Figengül (53). ‘Ik ben iemand van de details. Daarom heb ik er uitgebreid de tijd voor genomen.’
Keuze voor sloop
Figengül kocht anderhalf jaar geleden snelbuffet De Sprong van het echtpaar Bartels, in de volksmond ‘het Keetje’ genoemd. Die snackbar heeft bijna dertig jaar gedraaid. Hij koos voor sloop. ‘De zaak was te klein, dan kun je niet veel. Met alleen patat en frikandellen red je het niet meer. Ik wil meer. De focus ligt op schotels met bijvoorbeeld shoarma en friet. Maar ik richt me ook op de lunch. Daarvoor heb je echt een groter en professioneler pand met meer uitstraling nodig. Gelukkig wilde de gemeente medewerking verlenen, ze waren zelfs meedenkend.’
Investering
De bouw heeft een half jaar in beslag genomen. ‘Het was een hele investering, maar ik verwacht het eerste jaar tussen de 3,5 en 4 ton omzet te draaien. Daarna zal het snel richting de 5 ton gaan.’
Duurzaam
Figengül heeft een duurzaam pand gecreëerd. Zo maakt hij gebruik van zonnepanelen en een warmwaterboiler. De bakwand oogt als nieuw, maar is gebruikt. ‘Dat scheelt gauw twee derde van de prijs.’
Praktische inrichting
Over de inrichting en routing was hij in gesprek met een interieurarchitect, maar het kwam niet tot een samenwerking. ‘De ideeën lagen te ver uit elkaar en ik weet zelf precies hoe ik het wil. Het moet vooral praktisch zijn.’ De ondernemer heeft een schat aan ervaring, bijna veertig jaar om precies te zijn. Zo was hij onder andere één van de van de vennoten van shoarmazaak Isis Smikkelshop in Nijverdal. Ook Lunchtaria Samsam in Nijverdal floreerde onder zijn leiding.
Unieke plek
Figengül ziet grote kansen met De Watertoren. ‘De plek is uniek. De Watertoren zorgt voor herkenbaarheid, dat heb ik in de zaak terug laten komen. En niet alleen qua interieur. Ook buiten heb ik bijvoorbeeld de lantaarns in de vorm van een watertoren laten maken. Ik krijg daar heel positieve reacties op.’
Cafetaria De Watertoren heeft voor de ondernemer ook nostalgische waarde. Hij groeide op in de wijk. ‘Ik speelde er als kind. Deze nieuwe uitdaging maakt de cirkel rond.’ Voorlopig is de cafetaria-grillroom vijf dagen in de week geopend. ‘Ik ben op zoek naar een rechterhand. Als die zich aandient, verruimen we de openingstijden.’