Omdat het aantal besmettingen in Bathmen sterk toenam, kregen alle inwoners begin oktober een brief van de burgemeester van Deventer (waar Bathmen onder valt). De boodschap: blijft thuis, ga niet de staat op als het niet nodig is. Het dorp nam de oproep serieus en het openbare leven kwam tot stilstand. Het werkte: waar de cijfers in de rest van het land opliepen, namen de besmettingen in Bathmen af. Andere gemeentes hebben inmiddels interesse getoond in de aanpak van het dorp.
Geen kip op straat
De lockdown was volgens Annebritt Meijerhof van Cafetaria De Brink in het begin goed merkbaar. ‘Er was geen kip op straat, de schrik zat er weer goed in bij mensen.’ Haar schoonouders runnen Café De Brink, naast de deur. Omdat vooral jongeren in Bathmen besmet raakten en jonge sporters vaak op zondagmiddag naar het café komen, besloten ze al op 29 september om allebei een week dicht te gaan. Begin oktober, toen het dorp in vrijwillige lockdown ging, was de cafetaria weer open voor afhalen en bezorgen.
Voldoende ruimte en scherp op hygiëne
Meijerhof maakte vooral reclame voor de bezorging. ‘Om zo min mogelijk mensen naar de zaak te trekken maar wel te kunnen leveren.’ Na verloop van tijd kwamen mensen weer naar de cafetaria. ‘Omdat ze zagen dat het bij ons veilig is.’ Doordat de medewerkers ook gebruik kunnen maken van het café, is er voldoende ruimte voor klanten en medewerkers om afstand te houden. ‘En je moet blijven letten op de hygiëne.’ Sinds kort werkt de cafetaria met buzzers, waardoor mensen ook buiten of in de auto kunnen wachten als het te druk wordt in de zaak.
Drukte dankzij gevarieerd aanbod
Volgens Meijerhof is het vooral druk omdat er veel variatie is. Naast de snackbar runt ze met haar partner een pizzeria. Ook bezorgden ze al spare ribs en burgers. ‘En we hebben elk winterseizoen stamppotten, dat loopt erg goed. Mensen die alleen wonen, bestellen voor twee dagen.’ Afhalen en bezorgen compenseert het omzetverlies niet helemaal. ‘Doordeweeks is het vrij rustig, maar in het weekend gaat het hard.’
Hectisch door telefonische bestellingen
Op een drukke dag staan er vier medewerkers aan de bakwand, twee in de keuken, twee à drie aan de telefoon in het café om bestellingen aan te nemen, drie à vier in de bezorging en twee in de keuken van de pizzeria. ‘Doordeweeks is het rustig maar in het weekend gaat het hard. Het is ook een stuk hectischer, want er wordt meer telefonisch besteld, vooral voor afhalen: 70 procent van de afhaalbestellingen worden telefonisch gedaan. Bezorgbestellingen worden vaker online geplaatst.’ Van alle bestellingen komt 60 procent online binnen, 25 procent telefonisch en 15 procent aan de balie.
Ervaring met lockdown
Als Nederland inderdaad in een volledige lockdown gaat, is het voor Meijerhof dus geen nieuwe situatie. ‘Gunstig kun je het niet noemen, maar ik ben wel blij dat deze tweede golf buiten de zomer plaatsvindt. Anders waren we het hele terras kwijt geweest. We houden het vol, maar het moet geen maanden gaan duren.’