Koffie van Nederlandse koffieboer Willem Boot voor wereldrecordprijs geveild

Koffie van Nederlandse koffieboer Willem Boot voor wereldrecordprijs geveild

Op een veiling van Panamese koffie is de hoogste prijs ooit betaald: ruim 1300 dollar per pound. De koffie betreft een geisha, een volgens kenners hoogwaardige variëteit. Deze specifieke koffie is verbouwd op een farm waar de Nederlander Willem Boot mede-eigenaar van is.

De geisha van Finca Sophia Olympia werd tijdens de Panama Cup als beste beoordeeld in de categorie ‘gewassen geisha’ en daarna geveild, zoals gebruikelijk is voor zulke hoogwaardige koffies. De Nederlander Willem Boot, broer van Barend Boot, is mede-eigenaar van deze koffieplantage.

De koffie werd uiteindelijk geveild voor een wereldrecord: 1300,50 dollar (1110 euro) per pound. Nooit eerder bracht een koffie op een veiling zoveel op per pound. Koffie wordt verhandeld in Amerikaanse dollar per pound (454 gram).

Geisha

De gewassen geisha van Finca Sophia behaalde in het keuringsprogramma een cuppingscore van 95, wat zeer hoog is. Voor zulke keuringen wordt een internationale standaard gehanteerd waarbij soms wel tientallen gekwalificeerde keurmeesters (Q-graders) de koffie op uniforme wijze proeven en beoordelen. De uiteindelijke score is het gemiddelde van alle keurmeesters. De schaal loopt van 0 tot 100, waarbij alle koffie met een score boven de 80 ‘specialty coffee’ mag heten.

‘Ik ben sprakeloos na de ongelooflijke veilingresultaten’, zegt Willem Boot. ‘Toen we met het ontwikkelen van Finca Sophia begonnen, hadden we nooit gedacht dat het zo’n gigantisch succes zou worden.’

Boot woont al jaren afwisselend in Amerika en Panama. Hij heeft een koffie-consultancy bedrijf en participeert in verschillende koffieplantages. In 2008 zette hij met zijn vrouw en de mensen achter Equator Coffee deze plantage op. Op de plantage werd uitsluitend geisha aangeplant, een relatief kortgeleden ontdekte hoogwaardige koffie variëteit. Daarnaast wordt veel geëxperimenteerd met de verwerking van de rijpe koffiebessen.

Finca Sophia wordt beheerd door Kelly Hartmann, lid van een bekende Panamese koffiefamilie. Ook Boot Koffie in Baarn doet veel zaken met de familie Hartmann. ‘Wij hebben niet meegeboden op deze koffie’, zegt Barend Boot. ‘Maar we krijgen wel een kleine hoeveelheid om te proeven.’

23 euro per kopje

De koffie wordt ‘groen’ (ongebrand) verkocht. Uit een pound groene koffie kun je uiteindelijk zo’n 55 koppen koffie zetten. (Vaak wordt uitgegaan van 120 koppen koffie uit een kilo groene bonen). Dat komt voor deze koffie neer op ruim 23 euro per kop alleen al voor de groene bonen. Daar komen nog kosten voor transport en branden bij. In Nederland wordt in de horeca uitgegaan van 10 tot 20 eurocent per kop koffie aan inkoop voor gebrande bonen.

‘Het is geen slobberkoffie’, zegt Barend Boot over de recordkoffie van zijn broer. ‘Maar met het serveren van dit soort koffies en daar ruchtbaarheid aan geven, zet je zaak wel op de kaart.’

Zelf heeft Barend Boot in zijn koffieschenkerij en –winkel in Baarn nu wel een 90+ geisha uit Panama, van een andere farm van de familie Hartmann.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.