Van 11.070 mensen is in de afgelopen drie maanden vastgesteld waar ze besmet zijn geraakt. Van hen zijn 4267 mensen in de thuissituatie aangestoken. Dat komt neer op 44,7 procent. Daarna volgen het verpleeghuis (19,7 procent), de werksituatie (16,3 procent) en "overige familie" (14,9 procent).
Horeca komt op
De laatste weken is er wel iets aan het veranderen. In de afgelopen drie maanden zijn 149 mensen besmet geraakt, in de horeca maar onder die groep zijn 123 gevallen uit de afgelopen maand. Het RIVM maakt daarbij geen onderverdeling in binnen en buiten.
Dat verpleeghuizen naar verhouding zo veel besmettingen hebben, is juist een overblijfsel van voorgaande maanden. In de afgelopen weken vormen de bewoners en medewerkers van verpleeghuizen maar een paar procent van alle nieuwe besmettingen. In woonvoorzieningen voor verstandelijke gehandicapten zijn in de afgelopen maanden 35 mensen besmet geraakt, maar slechts twee van die gevallen komen uit de afgelopen anderhalve maand. Ook huisartsen en ziekenhuismedewerkers lopen nauwelijks nog het virus op.
Corona en horeca
Veel horecaondernemers vinden dat het kabinet in zijn coronamaatregelen te veel de nadruk op de horeca legt. 'Volstrekte willekeur', zei horecaondernemer Won Yip hierover. Zou de GGD ook een supermarkt, IKEA of een bouwmarkt voor 14 dagen sluiten als blijkt dat bezoekers zijn geweest met corona? Of is dat een hele domme vergelijking? Ik ben het even kwijt’, reageert horecaondernemer Rein Rambaldo op social media. ‘Waarom alleen de horeca? En het dan vreemd vinden dat er zoveel verdeeldheid is onder de bevolking.’ Iemand anders reageert daarop met ‘Kom je net uit de bus of trein en ben je daar wellicht besmet geraakt, neem je op weg naar huis nog even een biertje op een terras. Horecazaak voor twee weken dicht, maar de bussen en treinen rijden door.’