Deze corona maatregelen werden eerder al afgekondigd voor de stad Antwerpen. Vanaf zaterdag 25 juli worden de coronamaatregelen voor heel het land aangescherpt. In België waren horecamedewerkers al verplicht om een mondmasker te dragen tijdens het werk. Versoepelingen die per 1 augustus zouden ingaan (meer mensen op events) zijn teruggedraaid.
De Belgen moeten vanaf zaterdag vaker een mondkapje in openbare ruimtes dragen, zoals in drukke winkelstraten, op markten. Ook in de hotels, restaurants en cafés moeten gasten een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen. Bijvoorbeeld om naar hun tafel of het toilet te gaan.
Contactgegevens 14 dagen bewaren
Ook moeten de horecabedrijven contactgegevens van de gasten gaan registreren. Dat heeft premier Sophie Wilmès donderdag 23 juli na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt.
In geval van een besmetting kunnen mensen dan gemakkelijker worden opgespoord. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en zal voor niets anders worden gebruikt dan de bestrijding van de verspreiding van het virus, beloofde Wilmès. Per tafel is registratie van 1 persoon verplicht.
De premier vertelde op de persconferentie ook dat burgemeesters extra maatregelen kunnen nemen bij een lokale opleving van het virus. Een plaatselijke lockdown inbegrepen.
Jongeren met name ziek
Wilmès beklemtoonde dat vooral jonge volwassenen getroffen worden en dat er geografische verschillen zijn. In sommige provincies zijn er veel grotere stijgingen dan elders. ‘Vaak door een evenement waar mensen onvoorzichtig zijn geweest, een huwelijk bijvoorbeeld of familiefeest.’
Corona maatregelen België
Het longvirus flakkert in België sinds twee weken weer op. Sinds 11 juli was het dragen van een mondkapje voor inwoners ouder dan twaalf jaar al verplicht in het openbaar vervoer, winkels, musea en theaters.
Horecapersoneel moest ook al een mondkapje dragen. Mensen moeten hun sociale contacten tot vijftien personen blijven beperken. Deze 'bubbel' wordt niet kleiner gemaakt. Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames zit in België sinds twee weken in de lift. Virologen rekenen ook op een toename van het aantal sterfgevallen de komende tijd.
De versoepelingen die op 1 augustus zouden ingaan, waardoor meer mensen culturele (of andere) evenementen kunnen bijwonen, gaan niet door.