Degenen die het belangrijk vinden dat de Amsterdamse horeca lhbti-vriendelijk is, zeggen dat het ze een gevoel van veiligheid geeft, maar ze hopen wel dat dat in de toekomst niet meer vermeld hoeft te worden.
'Ik heb me als homo in sommige bars onveilig gevoeld. Het is goed om te weten dat het personeel er voor je is als een andere klant iets vervelends doet', zegt een deelnemer die positief is over de actie.
'Ik vind dat je in Nederland anno 2020 wel kunt verwachten dat je in alle horeca gewoon gelijk behandeld wordt. Het is onnodig om lhbti'ers met zo'n stempel in een hokje te plaatsen.
We zijn hetzelfde als iedereen', aldus een respondent die het niet belangrijk vindt dat expliciet staat aangegeven dat een gelegenheid lhbti-vriendelijk is.
'Zou niet nodig moeten zijn seksuele oriëntatie te delen'
Uit het onderzoek kwam verder naar boven dat 89 procent van de jonge lhbti'ers vindt dat het niet nodig zou moeten zijn om naar buiten te komen over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
Volgens hen is het vooral een maatschappelijke verwachting dat je het vertelt als je niet in het hokje cisgender en hetero past.
Zeven op de tien jonge deelnemers in het onderzoek zeggen dat de meeste mensen in hun omgeving over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit weten.
Bij drie op de tien weet bijna of helemaal niemand het. Van de jongeren die het aan anderen hebben verteld, vond iets meer dan de helft het moeilijk om dat te doen.