Angst regeert en houdt horeca in wurggreep

Angst regeert en houdt horeca in wurggreep

Op 1 juni ging de vlag uit. De horeca mocht eindelijk weer gasten ontvangen. Het was prachtig weer en alles ging goed. De horeca slaakte een zucht van verlichting. Toch hangt de vlag bijna twee weken na de feestelijke heropening weer halfstok. Angst regeert en houdt de horeca in een wurggreep

Het was in de eerste week van juni minder mooi weer en er kwamen minder gasten naar de horeca dan gehoopt en misschien wel verwacht.

Zo’n dertig procent van de horecazaken is helemaal niet opengegaan. Die ondernemers maakten de balans op: hoeveel verlies draaien we als we open gaan en hoeveel verlies hebben we bij sluiting?  Zonder terras, evenementen of toeristen en met de 1,5 meter-maatregelen kun je geen rendabel horecabedrijf runnen. De reserves raken op en de uitgestelde betalingen, het financieren van nieuwe leningen en het einde van de huurverlaging hangen als een zwaard van Damocles boven de branche.

Horecabloed kruipt waar het niet gaan kan. En horecadieren geven niet op, gaan maar door en blijven vechten voor hun voortbestaan. Diverse horecaondernemers schoven de afgelopen tijd aan bij de bekende talkshows op tv om aandacht te vragen voor de problematiek in de horeca die is ontstaan door de verplichte corona-sluiting, de 1,5 meter-economie en de haken en ogen van de NOW-regeling.

We worden door angst geregeerd en dat houdt ons allemaal in een wurggreep”

De branche kwam zelf al heel snel met oplossingen om rendabel weer open te kunnen. Er is gepleit voor smart distancing in plaats van social distancing, horecabezoek op eigen risico, ventilatie-oplossingen, temperatuurchecks en toegangscontrole op leeftijd.

Maar er is natuurlijk maar één echte oplossing: stoppen met de strikte 1,5 meter-economie. Dat betekent niet dat alles weer kan zoals voor corona, want gezondheid staat natuurlijk ook voor horecaondernemers voorop.

Maar we kunnen wel flexibeler worden en meer handelen in de geest van de regels in plaats van strikt te kijken naar de uitvoering. Dat betekent in de praktijk elkaar de ruimte geven, uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid, van thuis blijven als je je niet goed voelt, van handen wassen in plaats van handen geven. Eigenlijk doet de samenleving dat al lang, alleen wordt de horeca daarvoor beboet. Caféhouders in Eindhoven sluiten daarom zelf maar de deuren om hoge boetes te voorkomen. 

De overheid moet durven vertrouwen op het gezonde verstand en alleen ingrijpen bij excessen. Er komen inmiddels steeds minder corona-gerelateerde ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij en we zullen moeten accepteren dat deze cijfers misschien nooit helemaal naar nul gaan. Maar uit angst voor nieuwe besmettingen of 'de tweede golf' durft de overheid de regels niet te versoepelen. En zolang angst blijft regeren, wordt de horeca in een wurggreep gehouden.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.