Het plan komt van de zestien Duitse deelstaten. Hun ministers van Economische Zaken maakten hun streven duidelijk in een video-overleg met de Duitse minister van Economische Zaken.
Sluiting horeca Duitsland
De opening in stappen, die tot 22 mei duurt, gaat gepaard met allerlei voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het gaat dan om hygiëne, afstand houden en bescherming van de medewerkers in de bediening. In Duitsland was aanvankelijk 18 mei nog als openingsdatum in gesprek. De deelstaten overleggen woensdag met bondskanselier Merkel over hun plan.
Druk
Enkele deelstaten hebben al aangekondigd desnoods in hun eentje de horeca open te gooien. Zij vinden dat het allemaal te lang duurt. In Nederland wordt de druk vanuit de horeca opgevoerd. Ruim duizend horecazaken lijken gehoor te geven aan de oproep van horecaondernemer Laurens Meijer. Die dreigt op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer te openen en roept collega’s op hetzelfde te doen, tenzij er meer geld vrijkomt voor steun. Hij benadrukt dat hij niet recalcitrant wil doen. ‘Het is een kwestie van overleven.’
In Nederland wordt gesproken over het openen van de terrassen in de horeca op 1 juni. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kijkt met gemengde gevoelens naar deze berichten. Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts van de brancheorganisatie is het positief dat cafébazen en restauranteigenaren daarmee eindelijk weer wat perspectief zou worden geboden. Maar eigenlijk is 1 juni wat hem betreft te laat.
Bovendien hebben veel horecazaken helemaal geen terras, zo benadrukt Beljaarts. Het kabinet praat deze week over het geleidelijk terugdraaien van de intelligente lockdown die eerder werd ingesteld om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Het kabinet geeft woensdag 6 mei om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronapandemie.