Florian van Dillen zet team noodgedwongen op straat

Florian van Dillen zet team noodgedwongen op straat
Florian van Dillen (archiefbeeld Misset Horeca)

Florian van Dillen van By Flipp in Rotterdam heeft zijn team noodgedwongen in hun proeftijd op straat gezet. Zijn bar-restaurant in Rotterdam is 6 maart geopend en moest 15 maart verplicht sluiten.

Florian van Dillen valt als starter buiten de NOW-regeling. ‘Beetje klote,’ vat de strijdvaardige ondernemer het samen. ‘Natuurlijk heb ik zwart op wit gezet dat ik alle zeven mensen ook weer aan wil nemen als we weer open mogen, maar ik kon niet anders. Als ik ze aanhoud, ga ik failliet.’

De medewerkers van Florian van Dillen waren sinds 1 maart in dienst. ‘We hebben de regeling even afgewacht, maar per 1 april meldden ze zich zelf bij het UWV voor een ww-uitkering. De salarissen van maart heb ik “gewoon” betaald. Een netto loonsom van 11.000, bruto ongeveer 22.000 euro, dit is inclusief de werkgeverslasten als loonbelasting.’

Van Dillen vindt het zuur dat hij als starter buiten de NOW-regeling valt. ‘Voor drie maanden 10 of 20 procent doorbetalen is goedkoper dan een volle maand… In deze situatie kon ik niet anders. Iedereen weet dat ik een andere start voor ogen had. Ook mijn medewerkers. Zij balen ook dat ze maar 1,5 week gewerkt hebben in de nieuwe zaak en nu thuis zitten.’

‘Ik vertik het om over de kop te gaan’

Van Dillen heeft wel afspraken kunnen maken met de pandeigenaar. ‘Gelukkig is er begrip voor mijn situatie. Maar ik vertik het om op deze manier over de kop te gaan. Als ik de komende drie maanden nog ergens 50.000 euro vandaan moet halen om te kunnen blijven bestaan, doe ik daar mijn uiterste best voor. Bank? Particuliere investeerders? Corona wordt niet mijn einde!’

Zelf verdient Van Dillen momenteel ook niets. ‘Dat is van latere zorg. Misschien ga ik wel asperges steken. Of weet ik veel wat… Ik heb zo veel tijd en energie in deze zaak gestoken… Ik was nog niet eens ingewerkt in de keuken. Weet amper waar de spatels liggen…’

Bezorgen

Het bezorgen van maaltijden durfde Van Dillen niet aan. ‘In begin was er veel onduidelijk over de effecten van bezorgen op de NOW-maatregel. En ik moet er ook veel kosten voor maken. Nieuwe voorraad, verpakkingsmateriaal. En een vaste gastenkring heb ik niet… Ik was net een week open potverdorie.’


Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.