Dit laat Dirk Beljaarts, directeur van KHN weten. Woensdag spraken hij en Robèr Willemsen (voorzitter van KHN) met minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer over de economische gevolgen van de coronacrisis voor de horeca.
Afgesproken is dat KHN, vastgoedpartijen en leveranciers samen kijken hoe ze de lasten op een redelijke manier kunnen verdelen. Sinds zondagavond 15 maart zijn horecabedrijven verplicht gesloten. Dit duurt nog minimaal tot 28 april.
Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer hebben alle ketenpartijen opgeroepen om zich aan te sluiten bij deze samenwerking. Dit zijn brouwers, groothandels, toeleveranciers, vastgoedpartijen et cetera. ‘Er zijn grote bedrijven met grote reserves actief in de keten. Het kan dan niet zo zijn dat alle schade bij de horecaondernemer terecht komt.’
Vrijwillig corona convenant
Het gaat om een convenant dat partijen vrijwillig ondertekenen. ‘Het is de bedoeling dat alle partners in de keten de lasten gezamenlijk gaan dragen. Hoe dat precies geregeld gaat worden, is voor elke schakel anders. Maar het kan straks niet meer uit te leggen zijn als je als schakel in de keten helemaal niet helpt. En hier staat het kabinet vierkant achter.’
Of KHN ook bezorgplatforms oproept om het convenant te ondertekenen, is nog niet duidelijk. 'We zijn nu bezig met de inhoud van het convenant en daarna gaan we bekijken welke partners we zullen aanschrijven. Het is nu nog te vroeg om bepaalde partijen in of uit te sluiten', zegt Beljaarts.
Dwingende maatregelen?
‘Komt de markt er gezamenlijk niet uit, dan kijken we verder of er meer dwingender maatregelen kunnen worden afgesproken,’ klinkt Beljaarts strijdvaardig.
Mona Keijzer benadrukte in het gesprek dat de coronacrisis alleen maar verliezers kent. ‘En die verliezen moeten we zo eerlijk mogelijk verdelen.’ KHN riep verhuurders van horecapanden al eerder op om hun steentje bij te dragen in de coronacrisis. Kwijtschelden van een (deel van ) de huur heeft de voorkeur. Uitstel van betaling is uitstel van executie.
Willemsen zei eerder al: ‘Veel ondernemers staat het water al aan de lippen. De vaste lasten lopen door terwijl inkomsten volledig zijn weggevallen.’
Jaaromzet gehalveerd?
De horeca loopt veel inkomsten mis nu Nederlanders onder meer niet uit eten mogen gaan. Een precieze inschatting van de schade valt nog niet te maken. KHN houdt er rekening mee dat de branche dit jaar mogelijk maar zo’n 12 miljard euro kan omzetten, waar normaal gesproken circa 24 miljard euro verdiend zou worden.
Inhalen omzet
Het inhalen van omzet als de crisis voorbij is, zit volgens Beljaarts niet in het DNA van zijn branche. ‘Een hotelkamer die een nacht leeg blijft, zal die nacht altijd leeg blijven. Daar valt later niets meer aan te veranderen’, legt hij uit.