Supermarkt biedt horeca helpende hand

Supermarkt biedt horeca helpende hand

Supermarktondernemers springen in toenemende getale in de bres voor horecabedrijven. Ze bieden aan overtollige voorraden, waarmee de verplicht gesloten horeca blijft zitten, zo mogelijk te verkopen. Supermarktvakblad Distrifood zocht naar de oorsprong van de actie die viraal ging.

Een flink aantal Plus-ondernemers plaatse sindsdien een oproep op Linkedin en Facebook:  ‘Het plotselinge besluit om horecagelegenheden te sluiten heeft grote financiële gevolgen voor de betreffende bedrijven. En zo zijn er nog veel meer bedrijven die getroffen worden!

Wij willen dan ook horecabedrijven in (vestigingsplaats) momenteel met voorraden levensmiddelen of groenten en fruit zitten, helpen door deze voorraden in onze winkel te verkopen.’ Sommige Plus-ondernemers zeiden ook mogelijk overtollig horecapersoneel in dienst te willen nemen.

Sabine Zondag in Pijnacker is een van de Plus-ondernemers die de oproep  deed. Een lunchroom, horecagroothandel en saladeproducent reageerden.  ‘We gaan onder meer zelfgebakken taarten verkopen en salades.’ Ook is er al contact geweest met een Italiaans  restaurant. Ze hoopt ze van dienst te kunnen zijn. ‘Alle beetjes helpen in deze rotte tijd.’

Ook biedt Zondag de ondernemers aan om eventueel personeel in te zetten mocht ze zelf tekort komen. Inmiddels heeft ze twee horecamedewerkers aan het werk. Zondag benadrukt dat het idee om de horeca te helpen niet van haar afkomstig is. ‘Ik zag dit idee al bij andere Plus-ondernemers. Wie het bedacht heeft, weet ik echter niet.

Een telefonische speurtocht voert langs Plus Cappendijck in Hollandscheveld, via Plus Postma in Lelystad naar Plus Quaedvlieg in Brunssum. De speurtocht leidt uiteindelijk naar ondernemer Danny Rosenboom van de gelijknamige Plus in Hoensbroek. Hij plaatste als eerste een oproep op Facebook.

Rosenboom bevestigt aan de basis van de actie  te staan die viraal is gegaan onder Plus-ondernemers. Hij plaatste de oproep de dag na het verplicht sluiten van de horeca. ‘Maar ik had het idee al eerder.  Mijn zwager heeft een broodjeszaak en maakte zich anderhalve week eerder al zorgen. Die heb ik gerustgesteld, gezegd dat wij eventuele overtollige voorraden wel zouden verkopen.’

Het verbaast hem dat er amper gebruik van is gemaakt. ‘Ik heb 800 losse eieren van een lunchroom hier tegenover gekregen en verkocht en wat verse groente. Voor de rest is niks aangeboden.’ Hij heeft inmiddels wel vijf uit de horeca afkomstige medewerkers in dienst, die  begonnen woensdag. ‘Die hebben een vakantiecontract voor zes weken gekregen en ik krijg een factuur van hun werkgever. Op die manier kunnen we elkaar helpen.’ Zelf is hij ook blij met de extra medewerkers. Inmiddels is 15 procent van zijn uren met ziekteverlof omdat ze ‘snotteren’. ‘Daardoor kan ik onze eigen medewerkers die al veel moeten overwerken ontlasten.’

Verder lezen? Lees het hele verhaal hier bij de collega's van Distrifood.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.