Michel Roux, vaak omschreven als een 'bescheiden genie', schreef met zijn broer Albert Roux gastronomische geschiedenis met hun Londense etablissement La Gavroche, dat de deuren opende in 1967.
Het restaurant van de broers Roux kreeg in 1982 als eerste restaurant in het Verenigd Koninkrijk een derde Michelin-ster. Dat resultaat boekten ze drie jaar later ook met The Waterside Inn in Bray.
In 1986 scheidden de wegen van de broers wegens verschil van zakelijk inzicht. Michel Roux ging door in Bray en hield als chef met zijn zoon en latere opvolger AlainRoux The Waterside Inn een kwart eeuw op het hoogste internationale niveau.
Michel Roux, die werd gezien als de godfather van de moderne Britse keuken, schreef verscheidene kookboeken en trad als specialist op in populaire tv-programma's. Ook hadden de broers kookprogramma’s op de BBC.
Albert Roux in Nederland
Albert Roux was in 1989 een van de grondleggers van hotel The Dylan in Amsterdam en jaren naamgever en culinair verantwoordelijke voor het restaurant, Café Roux. In 2007 staakte het hotel de samenwerking. In die jaren was Chris Naylor sous-chef onder Roux.