De Rotterdamse onderneemster kan nu nog niets zeggen over de oorzaak van de brand die Restaurant Kaat Mossel trof op zondag 16 februari 2020. Net een jaar geleden heropende de zaak na een grootscheepse verbouwing van de keuken; een investering van 350.000 euro.
‘We hebben twaalf jaar keihard gewerkt. Iedere avond vol. Met een geweldig team mensen om ons heen. Lieve gasten. En dan gebeurt dit. Ik heb er geen woorden voor, zegt Hirt, dapper aan de telefoon. Een snik in de stem. ‘Het liefst zou ik nu gaan schoonmaken en morgen weer opengaan voor onze gasten. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet.’
'Alles is zwart'
Ron en Marie-Claire zijn maandag het pand in geweest met diverse verzekeraars. ‘Het is één groot zwart hol. Ik besef dat we ook ‘geluk’ hebben gehad. Er zijn geen mensen gewond geraakt en de brand is niet doorgeslagen naar de bovenverdieping. Maar als je in die zwarte keuken staat… Dat doet gewoon heel veel pijn.’
Met name opslag en keuken zijn zwaar getroffen. Het restaurant zelf heeft veel roetschade. Hirt is al in gesprek met diverse leveranciers om nieuwe materialen te bestellen. ‘Voor concrete stappen moeten we wachten op de verzekering. Maar we gaan er weer tegenaan. Nu overheersen emoties. Maar we herpakken ons en bouwen Kaat Mossel weer op,’ zegt Marie-Claire Hirt stellig. 'Je hoort van ons.'
Ron Hirt over de nieuwe keuken van Kaat Mossel
Misset Horeca - voorjaar 2019
Kaat Mossel uit Rotterdam heeft sinds begin 2019 een geheel nieuwe keuken zonder gas. Ron Hirt, de eigenaar van het restaurant én chef, ziet veel voordelen van elektrisch koken. ‘Het is sneller, zuiniger en beter voor het milieu. Op de eerste dag is hier echt wel een pan overgekookt, zo snel waren de platen warm,’ lacht de ondernemer.
Hij ging niet over één dag ijs bij zijn beslissing om van het gas af te gaan. ‘Ik heb er goed naar gekeken. Gaan we door met gas? Of niet? Je investeert veel, maar met het oog op de toekomst hebben wij het wél gedaan. Gas wordt ook steeds duurder. De totale nieuwe keuken kostte Hirt zeker €350.000. Daarnaast ging de zaak 3,5 weken dicht. De extra stroomaansluiting voor de benodigde capaciteit €23.000. Er komt nu 3 x 200 ampère zijn keuken in. Dat was 3 x 125 ampère. ‘Ik had in de begroting €8000 uitgetrokken voor de verzwaring omdat ik dacht dat de kabels die er lagen afdoende waren. Dat was dus niet zo…’
Hirt kan nu wel met een man minder af in de keuken, enerzijds door de verbeterde apparatuur, anderzijds door de logistiek. ‘Wij moesten heel veel meters maken hier. Ook naar de koelcellen. Dat is nu allemaal een stuk prettiger.’ Onder meer zijn frituur helpt met besparen op arbeid. ‘De elektrische frituur heeft een vetfilter en een terugpompfunctie. Ook wordt het oude vet doorgepompt naar de vetput. Niemand loopt hier nog door de zaak met een kannetje frituurvet. Ook het schoonmaken van de keuken gaat sneller omdat alles naadloos is. ‘Gas vervuilt ook gewoon meer’. Qbtec plaatste in zijn keuken meerdere vlak-dekkende inductieplaten van 60 x 60 cm. ‘Op het gehele oppervlak staat spanning. Dus waar je de pan neerzet maakt niet uit. We gebruiken bijna nooit maximaal vermogen, behalve bij grote pannen bouillon. Maar dan kookt een pan met 60 liter inhoud ook binnen een half uur.
Naast de pitten zit er in de keuken een grote gietijzeren bakplaat, ook elektrisch, van Adieu. Hierop hoeven we nauwelijks vet te gebruiken en er is geen sprake van smaakoverdracht. Zalm, knoflook, het kan allemaal heel snel achter elkaar. Door de nieuwe opzet kunnen we nu ook grote groepen à la carte laten eten. Dat kregen we voorheen niet voor elkaar.’
Aanvulling: