Het nationale besparingspotentieel voor alle (hotel)restaurants in Nederland wordt onthuld door Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie van de Rabobank in aanwezigheid van Carola Schouten, minister van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De minister lanceert aansluitend een nieuw initiatief dat de consument, de horecabezoekers, meer betrekt bij tegengaan van voedselverspilling in de horeca. Daarnaast worden diverse tips en tops gedeeld door horecaondernemers, waaronder chef-kok en boegbeeld van de Food Waste Challenge en Estée Strooker van restaurant ’t Amusement in Arnhem.
Finale
De Food Waste Challenge is een initiatief van stichting Samen tegen Voedselverspilling en Rabobank. 172 horecabedrijven schreven zich hiervoor in. De deelnemers gingen in 6 weken tijd de uitdaging aan om voedselverspilling in hun horecazaken te reduceren. Zo’n 100 horecazaken hebben het gehele traject doorlopen. Van snackbar tot lunchroom en van hotelketen tot sterrenrestaurant, álle soorten horecazaken zijn vertegenwoordigd. De finale wordt gepresenteerd door Sofie van den Enk, tv-presentatrice van de Keuringsdienst van Waarde.
Voedselverspilling horeca
In de horeca verdwijnt jaarlijks gemiddeld ruim 51 miljoen kilo aan voedsel in de afvalbak. Dat is 14% van de totale Nederlandse voedselverspilling. Met de stichting Samen tegen Voedselverspilling daagt de Rabobank daarom horecaondernemers uit om efficiënter om te gaan met inkoop, opslag en bereiding van voedsel. Estée Strooker was met haar restaurant ’t Amusement in Arnhem de eerste deelnemer van de Food Waste Challenge. Om een zo groot mogelijke impact te bereiken riep zij andere horecaondernemers op om zich aan te sluiten. Strooker: ‘Bij het ’t Amusement doen we al veel op het gebied van voedselverspilling, denk bijvoorbeeld aan de wekelijkse Sunday Funday waarin we de restjes van de week ervoor gebruiken. Maar er zijn natuurlijk altijd verbeterpuntjes en daar heeft de 0-meting van de Food Waste Challenge inzicht in gegeven. Samen met mijn collega’s ging ik aan de slag om de doelstelling van het besparingspotentieel van 300kg binnen het jaar te halen, een mooie uitdaging’, liet zij eerder weten.