Low Food Lab brengt chefs, wetenschappers en voedselproducenten samen

Low Food Lab brengt chefs, wetenschappers en voedselproducenten samen
Vlnr Joris Bijdendijk, Alice den Boer, Merijn van Berlo, Vanja van der Leeden, Joris Lohman, Emile van der Staak, Guillaume de Beer, Oliver Rowe, Samuel Levie en Angelo Kremmydas - foto: Jan-Kees Steenman

Low Food, een beweging die is opgezet door Joris Bijdendijk, Samuel Levie en Joris Lohman, heeft in Almere het Low Food Lab geopend. Dit open-source platform onderzoekt hoe de gastronomie oplossingen kan bieden voor maatschappelijke uitdagingen in ons voedselsysteem.

Het Low Food Lab gaat vooralsnog van start voor de periode 2020-2022 en krijgt een fysieke plek tijdens Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Low Food Lab wordt mede mogelijk gemaakt door Flevo Campus. 

De eerste ideeën voor het meerjarige programma zijn op vrijdag 29 november bij de Stadsboerderij in Almere - in het bijzijn van de Almeerse wethouder Roelie Bosch - gepresenteerd.

Low Food heeft zich tot doel gesteld om de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart te zetten en zet zich in om Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend te laten zijn over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie.

In een wereld waar voedselzekerheid en de duurzaamheid van het voedsel- en landbouwsysteem twee van de grote thema's zijn, gelooft Low Food dat de voedselbeweging - en specifiek de gastronomie - een belangrijke rol heeft in de veranderende voedselcultuur.

Low Food Lab

De Low Food Movement zal daarom fungeren als een netwerk-agent en platform waar nieuwe ideeën worden gecreëerd en geïmplementeerd. In 2020 organiseert Low Food verschillende workshops en een symposium. De oprichting van Low Food Lab is de aftrap.

Joris Bijdendijk is blij met de opzet van het Low Food Lab: ‘Om vooruitgang op belangrijke maatschappelijke thema’s te kunnen versnellen krijgt het Low Food Lab een open-source karakter en worden chefs, voedselproducenten, wetenschappers en ontwerpers uitgenodigd om Low Food Lab samen te dragen.’

Naar internationaal voorbeeld

De oprichters van Low Food hebben zich laten inspireren door culinaire bewegingen over de hele wereld die tijdens de lancering ook een rol kregen. Diego Prado leidde tot eerder dit jaar het BCulinaryLAB - het gastronomische onderzoeksplatform van BasqueCulinary Center in San Sebastian - en gaf een presentatie over de werking van een gastronomisch lab.

Daarnaast was Benedict Reade aanwezig om als voormalig hoofd van Nordic Food Lab zijn ervaringen en reflecties te delen. Het Nordic Food Lab werd opgericht door culinair ondernemer Claus Meyer en René Redzepi, chef van het gerenommeerde restaurant NOMA in Kopenhagen, dat vier keer is uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld in de ranglijst van World’s 50 Best Restaurants.

Het Nordic Food Lab combineert wetenschappelijke en humanistische perspectieven met culinaire technieken van over de hele wereld om het eetbare potentieel van de Noordse regio te verkennen en is onlangs onderdeel geworden van de afdeling voedselwetenschap van de Universiteit van Kopenhagen. 

Low Food Lunch

Voor de feestelijke lancering werd in de koeienstal van de Stadsboerderij Almere een lunch verzorgd door de chefs Emile van der Staak, Guillaume de Beer, Merijn van Berlo, Vanja van der Leeden, Nadia Zerouali, bakker Alice de Boer en jager-verzamelaar Ellen Mookhoek. Ook waren er meerdere Nederlandse voedselproducenten aanwezig om de genodigden kennis te laten maken met bijzondere producten van Nederlandse bodem.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.