'Oh, dat is niet mooi', Ysbrandt Wermenbol verrast als Misset Horeca hem belt om een reactie over het verlies van zijn Bib Gourmand.
'Daar had ik geen rekening mee gehouden', aldus de chef-kok van Lime in Malden. 'Ik heb de laatste tijd ook geen inspecteurs gezien, niemand van Michelin gesproken...Dus dit komt als een verrassing.' Op de vraag of hij denkt dat dit betekent dat Michelin zijn zaak een ster gaat toekennen is hij duidelijk: 'Nee, ik denk niet dat dit een ster gaat worden.'
Liever Bib Gourmand dan ster
Wermenbol runde tien jaar lang Le Marron in Malden en had bijna even zolang een ster. 'In 2014 ben ik daar bewust mee gestopt om met Lime te beginnen. Een toegankelijker concept, meer Bistro-achtig.' Toen hij dat deed is Michelin ook langsgeweest, vertelt hij.
'Ze waren benieuwd naar m'n plannen en ambities en toen heb ik ook aangegeven dat ik geen ster-ambities had. Vervolgens ontving ik een Bib Gourmand en daar ben ik altijd heel content mee geweest. Dus nee, ik sta ook niet direct te springen om een nieuwe ster. Want ook vanuit zakelijk oogpunt: als ik zie wat Lime nu doet en wat Le Marron deed, dat is een wereld van verschil.'
Op de vraag of hij zich nu gaat focussen om die Bib terug te krijgen, reageert Wermenbol ontkennend. 'We hadden een mooi stuk dit jaar in de Lekker, dat was leuk. Maar verder ben ik echt niet meer bezig met gidsen en lijsten. We doen elke dag onze stinkende best voor de gasten en hebben er zelf veel plezier in. Dat is het belangrijkste.'