Jacob Jan Boerma reist naast De Leest in Vaassen, de hele wereld rond om samen met bevriende sterrenchefs te koken. ‘Eten betekent saamhorigheid en vriendschap. Dat stopt straks niet. Wel besef ik dat ik uit een wereld stap waaraan ik verslaafd ben geraakt: de erkenning, de sterren en de magie die daar omheen hangt. Maar ik ben ook van mening dat als je ergens mee stopt, er altijd iets moois voor terug kan komen.’
Nieuwe generatie
Of de druk van de sterren iets mee te maken heeft met de beslissing? ‘Nee, ik heb de druk van de sterren juist altijd nodig gehad. Ik ben ook verslaafd geraakt aan die spanning. Maar toegegeven, ik ben ook geen twintig meer. De nieuwe aanwas aan jeugd is zo ongelooflijk goed. Ik maak plaats voor die nieuwe generatie, ondanks dat ik nu zelf nog zo energierijk ben. Maar ik heb me wel eens afgevraagd hoe lang ik dit leven nog kan volhouden.’ Boerma vertelt dat hij altijd heeft gezegd dat hij voor zijn vijftigste wil stoppen. ‘Ook kom ik uit een ondernemersgezin en heb meegekregen dat je niet je hele leven hetzelfde moet doen. Dit speelt al anderhalf jaar in mijn hoofd. Maar wanneer stop je dan? Over een jaar, over tien jaar? Dat is een proces dat gepaard gaat met heel veel gevoelens, emoties en slapeloze nachten. Maar we willen nog veel mooie dingen doen en mijn jongensdroom is met de Michelinsterren al werkelijkheid geworden. Er komt een dag dat je moet stoppen als je opereert op dit niveau en voor ons is dat moment nu aangebroken.’
Michelin
Vol lof is Boerma over Michelin. ‘Het geeft chefs de grandeur die ze nodig hebben. Geen enkele andere culinaire gids is zo sterk en heeft zo’n groot bereik. Door Michelin en de inzet van onze chefs hebben we Nederland echt op de culinaire kaart kunnen zetten.'
Toekomst
Wat nu? ‘We gaan zoals gezegd nog heel veel mooie dingen doen.’ Details over dit alles wil Boerma nog niet geven. ‘Ik wil eerst de handtekeningen hebben gezet.’ Die is inmiddels gezet voor No Rules in Amsterdam. Een concept dat hij wil uitrollen naar andere steden. ‘Hierover zijn we in gesprek. Het wordt niet zomaar een pizzazaak’, vertelt Boerma .‘Wij gaan iets met de korst doen wat nog nooit iemand heeft gedaan.’ Het is een concept waarvoor hij werd geïnspireerd door de Spaanse chef-kok Jérôme Quilbeuf, die het Cook Japan Project oprichtte en eigenaar is van pizza restaurant Nonna Maria in Barcelona. Boerma zal zelf niet in de keuken gaat staan van No Rules, zo verduidelijkt hij. Veel tijd zal hij besteden aan zijn consultancy adviesbureau waarin hij zijn expertise deelt met andere bedrijven. ‘Dat doe ik nu ook al. Geef vooral veel advies aan hotels. Mede daarom reis ik in het weekend ook zoveel, zo’n dertig keer per jaar.’ Ook wil het stel ook meer tijd aan hun jonge zoon Senne besteden. ‘Ik gun het Kim dat zij moeder kan worden voor Senne, nu kan ze hem maar één avond in de week zelf op bed leggen.’ Kim gaat in de toekomst 'op een bepaalde manier betrokken raken' bij Parc Broekhuizen in Leersum, waar Boerma verantwoordelijk is voor de culinaire invulling. Meer zegt Boerma daar nu nog niet over te willen zeggen.
Team De Leest
Dat De Leest de deuren gaat sluiten, sloeg ook als een bom in bij het team van het driesterrenrestaurant. ‘Mijn rechterhand Ewout Eleveld is vanaf dag één onderdeel van mijn succes. Heeft de zaak mede gemaakt wat het is. Dus deze beslissing heb ik met pijn in het hart genomen.’ Het team werd op de dag zelf op de hoogte gesteld van de sluiting. ‘Ik wilde niet dat het uitlekte in de media.’ Want het nieuws had een wereldwijd bereik. ‘Dit had meer impact dan de komst van de derde ster. Ik ontving duizenden mails en appjes uit de hele wereld. Die reacties zeggen iets over hoe de totale gastronomie is.’ Wat er met het pand De Leest gaat gebeuren, is nog niet bekend, zo meldt Boerma. En of de topchef in de toekomst nog ster-ambities heeft? ‘Als ik ja zeg is dat een cliché, als ik nee zeg dan lieg ik.’