Rick Kempen: zo profiteert u optimaal van Bockbier

Rick Kempen: zo profiteert u optimaal van Bockbier
Rick Kempen

Verlangend naar dat typische herfstweer droomt columnist Rick Kempen ook weer over bockbier. En daar kun je meer mee doen dan alleen één soort aanbieden in je zaak. 'Elke week een andere bock, of bewaar er een paar voor volgend jaar.'

Niets zo veranderlijk als het weer: geen idee hoe het buiten is als u dit leest. Ik schrijf het in hemdsmouwen, amechtig naar adem happend eind augustus, dromend van guur, herfstig weer en het onlosmakelijk daarmee verbonden bockbier. Lang was dit vrijwel het enige bier dat je in een Nederlands horecabedrijf kon vinden, naast de almachtige Koning Pils - ik vind het nog steeds hét voorbeeld van de mooie Nederlandse biertraditie.

Lang was bockbier het enige bier dat je in de horeca aantrof naast de almachtige Koning Pils”

In het mooiste café van de wereld (De Engelse Reet in Amsterdam) was het al in de jaren 80 van de vorige eeuw gebruikelijk om een paar vaten bockbier te bewaren voor het volgend jaar. Aan het einde van het bockseizoen, dat toen nog gewoon tot eind maart duurde, zeulden Teun en ik de laatste fustjes naar zijn slaapvertrek en stalden deze onder zijn bed.

Medio september zeulden we ze weer naar beneden. De ‘verse’ bock (die toen nog gewoon op de eerste maandag van oktober werd gelanceerd) werd voorafgegaan door waar vele liefhebbers al reikhalzend naar uitzagen: ‘V.S.O.B’, very superior old bock. De smaakverschillen werden luidkeels door het meubilair bediscussieerd en, zoals gezegd, tot ver in maart werd er met bockbier geklonken.

Voor wie het niet al doet: het bewaren van een paar fustjes bockbier tot het volgend jaar en deze aanslaan voor de nieuwe bock er weer is, het is een feestelijk gebeuren waarmee u in uw zaak leuke reuring kunt maken.

Bewaar een paar fustjes voor volgend jaar. Zo kunt u feestelijk het nieuwe bockbierseizoen inluiden”

In mijn tijd bij De Reet waren er maar een paar handenvol brouwerijen en was de keus uit bockbier even rijk als dat deze beperkt was. Zo koos Teun bewust voor de Amstel bock, boven huismerk Heineken - een smaakwereld van verschil. Dat het bockbier aanbod vandaag de dag onvergelijkelijk veel groter is, hoeft niet te verbazen, daar er nu bijna veertig keer zoveel Nederlandse brouwerijen zijn als toen.

En dat opent een mooi perspectief! Zo hoeft u uw keus niet tot de bock van de huisbrouwer te beperken, maar kunt u gedurende de herfst (en winter!)maanden blijvend variëren. Elke week een andere bock, daarmee houdt u het ook extra spannend - en levend! - voor uw gasten. Laat de bock maar springen!


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.