Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut is het op dinsdag op veel plaatsen in Nederland al tropisch warm. Voor woensdag en donderdag verwacht het KNMI uitzonderlijk hoge temperaturen. In het weekend lijkt het wat af te koelen, maar in het zuiden en oosten kan het nog zomers warm zijn.
Oververhitting
Het RIVM adviseert om goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.
Het gezondheidsinstituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon.
Eerste Hulp bij hitteletsel
De Leidse verpleegkundige Liam van Veen legt tegenover De Telegraaf de regels uit voor 'Eerste Hulp bij hitteletsel’. 'Voordat je 112 belt, moet je de patiënt ontkleden die door de hitte bevangen is. Zorg dat de persoon afkoelt en dat er geen knellende kleding is. De andere hoofdregel is dat je het slachtoffer uit de zon haalt en in de schaduw legt. Het liefst onder de airco of bij een ventilator. Regel drie: Houd de patiënt liggend tot de ambulance er is. Bel bij twijfel altijd de ambulance; als iemand wegraakt moet je zeker bellen.'
Hitteberoerte
Symptomen: Er is sprake van abnormaal gedrag, hoofdpijn, hallucinaties, verwardheid, angst, kans op toeval. Rode huid, geen zweet. Snelle hartslag, moeilijk ademen. Misselijk, moe en slap. Mogelijk bewustzijnsverlies.
Advies: Bel 112, leg slachtoffer in koele omgeving en geef niets te eten of te drinken.
Hitte-uitputting
Symptomen: Zweten, hoofdpijn, duizelig, braken. Moe, slap voelen, handelingen gaan fout. Kan overgaan in hitteberoerte.
Advies: Leg het slachtoffer neer en geef rust in een koele omgeving. Geef een niet te koude (sport)drank. Bel 112 als de toestand niet snel verbetert.
Zonnesteek
Symptomen: Zweet hevig, ziet bleek of rood. Mogelijk hoofdpijn, duizeligheid of braken. Spierkrampen. Ernstige vermoeidheid, soms flauwvallen. Kan overgaan in hitteberoerte.
Advies: Zie hitte-uitputting
Hoge zonkracht
De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon is komende dagen waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vindt u hier.
Werken bij hoge temperaturen in de horeca
Wat kan een horeca werkgever doen als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kunt u nemen om uw werknemer te beschermen tegen de warmte en de zon? Lees hier de twaalf tips om het hoofd koel te houden.
Hitteplan
Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden.