Chef Henri Brouwers heeft weer eigen restaurant

Chef Henri Brouwers heeft weer eigen restaurant

Henri en Jolanda Brouwers hebben in Strijbeek begin juli 2019 een nieuw restaurant geopend. Ze zijn weer ondernemers, dit keer van Hof Oud Strijbeek. Hun vorige zaak, Ons Behaeghen, ging twee keer failliet.

Restaurant Hof Oud Strijbeek zit in hetzelfde pand waarin Ons Behaeghen eerst zat. Het pand is inmiddels wel in andere handen.

Henri Brouwers (1974): ‘De pandeigenaar benaderde ons. In eerste instantie had ik geen interesse en vond ik de risico’s te groot. Maar de huur was zo gunstig – Brouwers gaat een deel van zijn omzet als huur afdragen – dat ik het wel aandurfde. Daarnaast ga ik het samen met een leerling doen in de keuken, dus de personeelskosten zijn laag. We gaan op donderdag tot en met zondag open vanaf 12 uur. De overige dagen op reservering indien de groep groter is dan acht personen.’ Brouwers ging in loondienst na het faillissement en werkte onder meer bij L'Orangerie in Tilburg.

Kok versus ondernemer

Brouwers meldt het nieuws zelf aan Misset Horeca. Hij heeft zich nooit verstopt voor de faillissementen in het verleden. ‘Ik baal er nog steeds van. Maar heb er ook lessen uit geleerd. Zo is nu de kostenstructuur heel anders en heeft mijn ondernemershart de leiding in plaats van mijn kokshart. We gaan niet meer voor de Ferrari, maar voor de Toyota om het zo te zeggen.’

De chef vervolgt openhartig: 'Met Ons Behaeghen wilde ik van alles bewijzen. 80 procent lukte. De borden die de keuken uitgingen waren op en top. Financieel slaagde ik er echter niet in de zaak rond te krijgen. Dat gaan we nu anders doen. Ik wil niet de hoogte in, maar de breedte. Niet mijn gasten opvoeden, maar datgene brengen op het bord wat de gast wil eten. Laagdrempelig. Comfort food. Met beide benen op de grond. Niet chique, niet duur. Al waren we eigenlijk nooit chique, maar blijkbaar hebben mensen dat wel zo ervaren.’

Leveranciers weer gebeld

Brouwers heeft zijn oude leveranciers weer benaderd om zaken met hem te doen en bijna allemaal zijn ze hierop in gegaan. ‘Dit ontroerde me! Dat mag je weten. Ik ga ze sneller betalen omdat ik ook weet dat je kosten niet vooruit moet schuiven. We hebben met onze faillissementen nooit bewust bedrijven of personeelsleden willen benadelen. En de grootste financiële schade lag bij onszelf, maar ik ben er nog steeds niet trots op. Ik was veel te veel kok in plaats van ondernemer.’

UWV

Brouwers liep nooit weg voor zijn schuldeisers, ging naar elke hoorzitting en heeft zich ook bij het UWV hard gemaakt voor en zo goed mogelijke afhandeling. ‘Maar ik snap dat er mensen boos op me zijn. Ik begrijp die reacties en die emoties.’ Ons Behaeghen was een BV.

Ten tijde van financiële problemen, werd Jolanda Brouwers (1966) getroffen door een herseninfarct. ‘Ze is door het oog van de naald gekropen. Voor 95 procent is ze weer de oude. Maar dat maakt een mens wel klein. Ik stond in een hoekje en kon niets doen. Heel ingrijpend.’

Henri Brouwers Hof Oud Strijbeek

Restaurant Hof Oud Strijbeek

Restaurant Hof Oud Strijbeek telt 55 couverts en een ruimte voor private dining tot 30 personen. Jolanda Brouwers heeft het zelf ingericht: stoer met warme kleuren. Er ligt geen linnen op tafel en er heerst een ongedwongen sfeer.

Het Koetshuis op hetzelfde perceel valt niet onder het huurcontract. ‘Dat was vroeger wel zo: veel vierkante meters extra die je niet continu nodig hebt. De pandeigenaar verhuurt deze locatie. Als ik wil kan ik er wel gebruik van maken, maar de lasten zijn niet continu voor mij.’

Henri Brouwers

Brouwers was een bekende wedstrijd kok die meermalen in de prijzen viel. Ook was hij lid van het Nationaal Team van het Koksgilde. Wedstrijdkok Brouwers nam in oktober 2009 Ons Behaeghen, in Strijbeek, over. In maart 2014 ging deze locatie failliet, een doorstart volgde. Rond de jaarwisseling 2014-2015 volgde een verhuizing. De deuren van Ons Behaeghen heropenden in februari  2015 in Baarle-Nassau.


>> Een abonnement nemen op Misset Horeca Magazine!