Volgende stap Grolsch richting volledig CO2-neutrale brouwerij

Volgende stap Grolsch richting volledig CO2-neutrale brouwerij

Bierbrouwer Grolsch heeft in 2018 nieuwe stappen gezet richting zijn ambitie in 2025 een volledig CO2-neutrale brouwerij te worden. De brouwer bracht als eerste ter wereld een krat op de markt vervaardigd van 100% gerecycled consumenten plastic en startte met het gebruik van circulaire drinkbekers op festivals.

Grolsch heeft de ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025: een brouwerij waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. Tegelijkertijd heeft de brouwer zich ook ten doel gesteld om toe te werken naar een ‘zero waste’ brouwerij. In 2018 zijn opnieuw belangrijke stappen gezet op weg hier naartoe. Circulair denken en handelen geldt daarbij als uitgangspunt.

Joost Nawijn, Packaging Material Development Specialist bij Grolsch: 'We zien het als uitdaging om dezelfde resultaten te behalen met steeds duurzamere verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan meer gerecycled kunststof, karton of aangepaste palletstickers. Extra aandacht besteden we aan de inzet van plastic. We streven naar minder, beter of geen plastic, en zijn dan ook mede-ondertekenaars van het Plastic Pact. Ook de komende jaren willen we verdere verbeteringen doorvoeren die leiden tot minder afval, minder materiaalverbruik en lagere transportkosten.

Energieverbruik -32%

Naast de duurzame verpakkingen heeft Grolsch in 2018 ook nog andere resultaten bereikt op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Zo heeft de bierbrouwer opnieuw een record bereikt op het gebied van energiereductie. Nadat de brouwer in 2017 al het beste energieverbruik per hectoliter bier ooit heeft gerealiseerd (88,38 MJ/hInformatieplicht energiebesparingl), scoort ze in 2018 nog net iets beter. Grolsch heeft vanaf 2005 haar energieverbruik met 32% gereduceerd.

Daarnaast bespaart de Enschedese brouwer 215.000 kilo glas door het herontwerpen van bestaande flessen. Met lichtere flessen worden op jaarbasis grote hoeveelheden glas bespaard. Ook hebben drie regionale projecten een financiële bijdrage ontvangen vanuit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Het doel is om het ondernemen te ondersteunen in de regio Twente en de Achterhoek. Elk project dient te voldoen aan criteria op het gebied van ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en karakter.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.