Topchefs maken zich sterk voor beter eten in de zorg

Topchefs maken zich sterk voor beter eten in de zorg

Chefs van zorgorganisaties starten begin 2019 een ontdekkingsreis naar beter eten in de zorg. In het programma 'De Veldkeuken' inspireren tien Nederlandse topchefs de deelnemers om gezonde en smaakvolle maaltijden te bereiden voor mensen met een aandoening.

Er is in Nederland en internationaal veel kennis over gezondheidsaspecten van producten, wat zeker voor toepassing in de zorg erg waardevol is. Bijvoorbeeld voor mensen met kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, reuma of ondervoeding. Of voor mensen die minder goed en smaakvol eten door slikproblemen of medicijngebruik.

Inspiratie van topchefs

Om kennis op deze en andere gezondheidsthema’s te ontsluiten en chefs inspiratie en vaardigheden aan te reiken, is De Veldkeuken bedacht. Dit initiatief van Fresh Retail en Smaak van het Huis bestaat uit tien afzonderlijke sessies over een specifiek thema, op steeds een andere locatie. Topchefs als Gerrit Greveling, Yuri Verbeek en Moshik Roth zullen de deelnemers via interactie en beleving van de zintuigen motiveren om werk te maken van gezonder en lekkerder eten.

Het programma sluit, optioneel, af met een meerdaagse reis naar Japan. Daar worden deelnemers onder andere geïnspireerd op het gebied van ‘functional fresh food’. Ook ervaren ze de verbinding tussen wetenschap en praktijk in Japan qua voedsel en gezondheid.

Draagvlak in de organisatie

Om voor mensen met een aandoening daadwerkelijk beter eten te realiseren, wil De Veldkeuken een brug slaan naar het bestuur en andere lagen binnen zorgorganisaties. 'Het gaat er uiteindelijk om dat er draagvlak is voor beter eten in de zorg in relatie tot het welzijn van de patiënt of bewoner', aldus Henk van Dongen, directeur van Fresh Retail. Om managers en bestuurders kennis te laten maken met het gedachtegoed achter De Veldkeuken, vindt er voor hen op 14 maart bij Koppert Cress een ‘diner van morgen’ plaats.

Crowdfunding

De chefs zorgen zelf voor een deel van de financiering voor deelname aan het programma. 'Ze kunnen bijvoorbeeld workshops geven aan patiënten, bewoners of collega’s', vertelt Rudi Crabbé van Smaak van het Huis. 'Of op andere creatieve manieren, al dan niet gesponsord, uitdragen dat ze zich willen inzetten voor het eten van patiënten en cliënten. Als ze op deze wijze aan crowdfunding doen, is het een fair deal als de organisatie ook een deel bijdraagt. Zo kunnen bestuurders gezamenlijk met chefs optrekken voor gezonde en smaakvolle voeding in de zorg.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.