Werner Loens over Michelin 2019

Werner Loens over Michelin 2019

Hoofdinspecteur  van Michelin, Werner Loens reageert kort na afloop van de gidspresentatie op maandag 17 december 2018 op de mutaties in de nieuwe rode gids van Michelin 2019.

Camera-beelden mogen we daar niet van maken; wel geluidsopnames. Luister naar de bevindingen van Werner Loens over de stand van Michelin 2019 voor Nederland. Wat vragen we hem? De nieuwe sterren. Sabero (Nico en Sonja Boreas - geen gepruts op het bord)  krijgt er direct twee, Restaurant 212 krijgt 1 ster. 'We hebben er veel maaltijden gedaan, maar we hebben besloten dat we toch nog even wachten met twee.'

Verder te horen: Koriander (verzocht ster weg te nemen), De Loohoeve (minstens zes keer gegeten). Liever zegt Loens niets over de restaurants die een ster verliezen. 'Dat is al erg genoeg. Dat is een zorgvuldige beslissing voor ons. Het is moeilijker een ster weg te halen dan om er een bij te zetten voor ons. Wij weten welke gevolgen dat heeft.'

Restaurant Marrees in Weert, Jan Smink in Wolvega en de nieuwe zaak van Peter Gast (Graphite, Amsterdam) zijn niet bezocht door Michelin vanwege de deadline van de gids. 'Dat lukte gewoonweg niet.'

Wat vond Loens de opmerkelijkste ontdekking van 2019? 'Een keuken die ook de kunst van het weglaten beheerst.'  Heel sterk vond hij Monarh in Tilburg. 'Een recente zaak, maar het was alsof de zaak al tien jaar stond. Sterke keuken. Alles gewoon perfect. Mooi stuk vlees, mooie garnituur. Ook de kunst van het weglaten. Heel volwassen voor zo'n jonge zaak.' Rijnzicht in Doornenburg vond Loens ook een prettige ontdekking. 'Een familiebedrijf dat het niveau  heeft opgeschroefd. Mooi om te zien. Bougainville vond ik ook heel sterk. Fijne totaalsfeer. Lekker eten. Casual maar toch klasse. Top bediening ook. Restaurant O&O gaf ons ook heel veel voldoening.'

Olivijn

Hier hadden wet ijd genoeg om een aantal keren te eten. We kennen de cv van Menno Post natuurlijk. De Bokkedoorns, waar Post eerder kookte, behoudt de twee sterren. 'Alles is professioneel. Het feit dat af en toe de chef verandert, haalt ze uit hun comfort zone. Ze hebben daar de intelligente om de sous chefs meer te betrekken bij de chefs. Steeds mensen door te schuiven. Een chef hebben okee, maar wie zetten we er naast?'

Als de audio  niet werkt... (op mobiel)


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.