Gault&Millau publiceert sinds 2003 jaarlijks een culinaire restaurantgids over Nederland. Onafhankelijke, professionele inspecteurs bezoeken de restaurants anoniem en beoordelen die op een schaal van 1-20. Restaurants die 12 punten of hoger scoren, worden geselecteerd voor de gids. De kwaliteit op het bord is hierbij leidend.
Veranderingen
Gault&Millau is de eerste gids onder het nieuwe bewind van Godfried van der Lugt. Godfried van der Lugt heeft voor tien jaar de licentie om de Gault&Millau gids uit te brengen in Nederland. Wat gaat er veranderen in de gids? Misset Horeca sprak eerder met de nieuwe uitgever en zet de belangrijkste zaken op een rij.
Veranderingen Gault&Millau gids 2019
- 650 bedrijven in de gids. Zij krijgen allemaal 10 gidsen gratis om zo de bekendheid van GM onder gasten te vergroten.
- Er staan 150 tot 200 nieuwe zaken in. Veel namen zullen ook verdwijnen uit de gids.
- De drempel om in de gids te komen gaat van 11 naar 12 punten.
- De gids wordt uitgegeven als een boek en zal daarom jaarrond verkrijgbaar zijn. Het was een tijdschrift en dat verdwijnt na verloop van tijd weer uit het schap.
- De Belg Luc Hoornaert staat aan het hoofd van de inspecteurs (30 personen).
- De koksmutsen worden ook in Nederland geïntroduceerd. Restaurant krijgen naast punten ook een beoordeling in koksmutsen variërend van 0 tot 5 mutsen. De Franse en Belgische gids werken al zo.
- Het bord blijft het belangrijkste in de restaurantbeoordeling.
Awards Gault&Millau
Bij de Gault&Millau gids horen awards. Dit jaar worden er 15 uitgereikt. Waarvan een aantal nieuw zijn voor Nederland. Er verdwijnen ook awards, zoals de prijs voor het beste hotel en voor de beste fromager. De awards worden 3 december uitgereikt, in de middag. GM sluit de avond af met een liefdadigheidsdiner.
Titelwinnaars
· Chef van het jaar
· Jonge topchef van het jaar
· Ontdekking van het jaar
· Groentechef van het jaar
· Bistronoom van het jaar
· Ambachtsman van het jaar
· Aziatisch restaurant van het jaar
· Prijs|Plezier van het jaar
· Patissier van het jaar
· Dé nieuwkomer van het jaar
· Gastvrouw van het jaar
· Sommelier van het jaar
· Wijnkaart van het jaar
· Terras van het jaar
· Cocktailbar van het jaar
Gault&Millau app
Vanuit een Gault&Millau app kunnen consumenten straks rechtstreeks naar de website van het restaurant gaan, telefonisch contact opnemen of hun route ernaar toe bepalen. Het restaurant delen via mail of sociale media behoort ook tot de opties. Lees hier meer over de nieuwe app van Gault&Millau.