Tilburgse restaurants serveren 'overtollige' lunch

Tilburgse restaurants serveren 'overtollige' lunch

Vandaag genoten tientallen Tilburgers van een speciale lunch op het terrein van Tilburg Culinair. De lunch is bereid door koks van La Nouvelle Auberge en de Houtloods met ondersteuning van leerwerktraject Chef's level. De overtollige lunch bestond uit producten die niet in het reguliere kanaal verkocht kunnen worden.

Een derde van ons voedsel verdwijnt in de afvalbak. Dat komt neer op zo’n 41 kilo per persoon per jaar en € 150 per persoon. Restaurants La Nouvelle Auberge en Houtloods en de app tegen voedselverspilling NoFoodWasted vragen hier aandacht voor. Ze laten met het initiatief in Tilburg zien dat het ook anders kan. Het initiatief kwam tot stand vanuit de Tilburgse samenwerking tegen voedselverspilling; 013Food. De producten voor de lunch zijn kosteloos geleverd door NatuurlijkeTomaat, Tuin de Es, Bioboerderij ‘t Schop, Stadstuin Tilburg en Plus de Rooi Pannen.

'Door van ‘overtollige’ producten een lunch te bereiden voor Tilburgers, kunnen we laten zien hoe eenvoudig het is om iets tegen voedselverspilling te doen. Dat je deze producten gewoon kunt eten en dat er met de smaak helemaal niks mis is,' aldus Sander Overweg van de Houtloods.

Voedselverspilling tegengaan

'We bespreken op regelmatige basis de mogelijkheden om voedselverspilling in Tilburg te verminderen. In één van deze bijeenkomsten is het idee ontstaan om Tilburg te laten proeven wat je met deze prachtige producten kan doen,' zegt Ralph Blaakenburg van La Nouvelle Auberge.

'Met onze gratis app NoFoodWasted reduceren we voedselverspilling door producten te ‘redden’ voordat ze over de houdbaarheidsdatum gaan bij supermarkten en restaurants. Met de ‘overtollige’ lunch benadrukken we het gemak om zelf iets te doen aan dit wereldomvattende probleem en markeren we de lancering van onze app in Tilburg, aldus August de Vocht van NoFoodWasted.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.