Volg het Nederlands team live op de Europese finale Bocuse d'Or

Volg het Nederlands team live op de Europese finale Bocuse d'Or
Lars Drost en Mike Klaassen

Lars Drost en Mike Klaassen komen vandaag in actie tijdens de Europese finale Bocuse d'Or in Turijn. En ze zijn live te volgen.

De 25-jarige chef werkt bij Ciel Bleu in Amsterdam. Samen met zijn commis Mike wonnen zij de finale van de Bocuse d’Or Nederland. Het team staat onder begeleiding van coach Jan Smink (De Librije***). Het is voor het eerst dat het evenement plaatsvindt in Zuid-Europa. Na edities in Noorwegen, Zwitserland, België, Zweden en Hongarije is het nu de beurt aan Italië, om precies te zijn de noordelijk gelegen regio Piëmont, om de Europese selectieronde van de meest prestigieuze gastronomische wedstrijd te hosten.

Vandaag in actie

Nederland is vandaag als zesde aan de beurt en start om 10.20 uur met koken. Om 15.20 uur moeten ze de borden presenteren en om 15.55 uur de schaal.

Europese finale Bocuse d'OrOp dinsdag wordt gekookt door de andere 10 landen en wordt rond 18:00 uur bekend welke landen zich hebben geplaatst voor de Wereldfinale die wordt gehouden in Lyon. Lars Drost: ‘Het is fantastisch om deel te nemen aan dit grandioze spektakel waar ik keihard voor heb getraind. Samen met Mike ben ik er klaar voor en heb er ook gewoon zin in.' Ook Mike Klaassen is klaar voor de wedstrijd in Turijn. Mike: ‘Zo gaaf en een eer om mee te mogen doen. Onze familie, het bestuur, sponsoren en onze chef-kok Onno Kokmeijer zijn mee om ons te supporten.’

Europese finale Bocuse d'Or
Keuken wordt vlak voor de start gecontroleerd door de Keuken Jury.

De mannen zijn live te volgen op de Europese finale Bocuse d'Or.

Aanloop

Europese finale Bocuse d'OrDe belangstelling om deel te nemen aan de wedstrijden in Turijn was zo groot, dat de wedstrijdorganisatie een voorselectie heeft moeten houden en de 20 beste teams heeft geselecteerd. Toen bekend werd dat Nederland bij de geselecteerde teams hoorde, kon de voorbereiding echt beginnen. Het team trainde elke zondag en woensdagochtend in Ciel Bleu** en in de trainingskeuken bij het ROC van Amsterdam waar de wedstrijdkeuken op maat is nagebouwd.

SVH Meesterkok Marcel de Leeuw (Nestlé Professional): 'Deze keuken is een kopie van de keuken waar de jongens in Turijn gaan strijden voor de Nederlandse eer en voor een plek in de wereldfinale. Er staat al een combisteamer en er komt nog een snijmachine, vacumeermachine en een blastchiller.' Het is echt topsport. Lars werkt als fulltime kok en Mike zit in de Sterklas van ROC Amsterdam. Het oefenen gebeurde allemaal in hun vrije tijd. Beiden zijn enorm gedreven om goede resultaten te behalen in Turijn. Mike: 'Voor mij komt hiermee een jongensdroom uit'.

De avond voor vertrek naar Turijn mochten Lars, Mike en hun coach Jan op 8 juni aanschuiven bij Jinek om te vertellen over de ins en outs van deze culinaire competitie. Ook wordt een van de gerechtjes gepresenteerd die bij de Europese finale wordt gemaakt.

Verplichte ingrediënten

Toen de organisatie de verplichte ingrediënten bekendmaakten konden de jongens echt aan de bak. De Leeuw: 'We hebben meters gemaakt, heel veel herhaald en vooral op tijd gekookt. Dat laatste is altijd de grootste uitdaging tijdens kookwedstrijden.' Lars laat zich niet gek maken: 'Ik ga voor kwaliteit en laat me niet opjutten door de tijd.'

De organisatie van Bocuse d'Or heeft bekendgemaakt dat het vleesgerecht piëmontees rund moet bevatten. Tevens moet er gewerkt worden met risotto en zwezerik. Lars heeft het zwezerikgerecht afgemaakt met miso en radijsjes. Het vegetarische gerecht moet kaas uit Piëmont bevatten. De finalisten moeten verder ook ter plaatse een product uitzoeken op de aanpalende vakbeurs Gourmet Expoforum.

De keuze van de garnituren is aan de kandidaten zelf. Lars en Mike hebben gekozen voor wortel en duindoornbes, waarmee de mooie Nederlandse kleur oranje naar voren komt.

Alle kandidaten moeten binnen vijf uur en 35 minuten de gerechten maken. Voor het thema op een bord moeten ze 14 borden maken die door de jury geproefd kunnen worden. Voor het thema op een presenteerblad bereidt elke kandidaat zijn recept voor op een groot blad. Nederland heeft hiervoor speciaal een zilveren presentatieschaal laten maken door een zilversmid. De wedstrijd vindt plaats voor het veelal luidruchtige publiek.

Jury

De jury bestaat uit The Tasting Jury is samengesteld uit de voorzitters van de deelnemende teams en moet de deelnemers beoordelen op basis van presentatie (30 punten), samenstelling van het recept (hoofdgerecht, garnituren, sauzen) (50 punten), overeenstemming met het thema (10 punten), en originaliteit van de gerechten (10 punten) voor het thema plateau. Voor het thema op een bord worden 30 punten toegekend aan de presentatie, 60 punten voor de smaak en 10 punten voor de originaliteit en creativiteit.

De Keuken Jury kent punten toe op een totaal van 10 punten, volgens de volgende criteria: correct gebruik van het product, optimalisatie van afval en netheid, techniek en professionaliteit. De beoordeling is van toepassing op elk gerecht en zal volledig in aanmerking worden genomen in de eindscore.

Paul Bocuse

In 1987 creëerde de driesterrenchef Paul Bocuse een wedstrijd om wereldwijd de beste chefs samen te brengen: jonge, talentvolle chefs die de meest uiteenlopende gerechten bereiden voor een enthousiast publiek om hun vakmanschap en passie te laten zien in 5 uur en 35 minuten: Bocuse d’Or was geboren. Over 3 decennia verspreid hebben 15 kandidaten geschiedenis geschreven en de felbegeerde trofee mee naar huis mogen nemen.

Europese finale Bocuse d'Or
Paul Bocuse

Deelnemen aan Bocuse d’Or-wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen support van Bocuse d’Or Nederland. Deze culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, brengt 24 landen samen over 5 continenten.

Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities. Elke twee jaar (oneven jaartal) gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Deze editie zal speciaal zijn vanwege het overlijden van de wereldberoemde topkok. Meer dan ooit zullen kandidaten hun excellentie en creativiteit tonen. Alles ter ere van de chef van de eeuw en grondlegger van de wedstrijd, Paul Bocuse.

Uiteindelijk gaan 10 teams door naar de wereldfinale in Lyon in januari 2019.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.