Fiona de Lange. 'Ik heb drie boeken geschreven, jureer internationaal bier op bierwedstrijden en ben regelmatig op tv en radio te zien en te horen. Dus dit examen -dat wereldwijd hoog staat aangeschreven- stond echt op mijn verlanglijst.'
Lees ook: Tien experts over De Stand van ons Bier
Vijf uur durend examen
De Lange wist op voorhand dat het geen gemakkelijk examen zou worden. 'In een vijf uur durend examen word je diepgaand getest op het proeven, herkennen en beschrijven van bierstijlen en smaakafwijkingen, de anatomie achter de tapsystemen, het tappen en serveren van bier, brouwen en ingrediënten, biergeschiedenis en het combineren van bier bij eten.'
Over Cicerone
Cicerone is een onafhankelijk assessment- en certificeringsprogramma zodat de bierindustrie en consumenten er zeker van kunnen zijn dat kennis en ervaring wordt overgebracht door gecertificeerde bierdeskundigen. In totaal mag je slechts 20% fout hebben.
Fiona de Lange en Henri Reuchlin
Het examen vond in Londen plaats waar in het Institute of Brewing and Distilling van over de hele wereld mensen komen om dit examen te maken. Met het binnenhalen van Cicerone, is Fiona de Lange samen met Henri Reuchlin de enige in Nederland die de titel mag dragen.