Michiel van der Eerde opent zijn zesde Baut

Michiel van der Eerde opent zijn zesde Baut
Foto: Janneke Nooij

Michiel van der Eerde opende de zesde tijdelijke locatie van zijn restaurantconcept Baut. 'Alleen de naam en de kwaliteit blijven hetzelfde.'

In een oude kapel aan de Spaarndammerstraat 460 brengt de zesde editie van het 'Amsterdams culinaire moving circus' Baut een mix van eten, drinken, muziek en cultuur. ‘Het pand leent zich ervoor om uit te pakken door alle verschillende ruimtes en verdiepingen.’

Op de begane grond brengt het restaurant een geheel nieuwe menukaart, waarbij Van Der Eerde’s liefde en passie de enige terugkerende ingrediënten zijn voor zowel lunch als diner. Baut signatures maken plaats voor onder andere een aubergine met labneh en granaatappel, maiskip met truffel en hazelnoot, vissoep van kreeft, risotto met pistache en burrata en een banh mi pork sandwich.

Bar Baut is overdag de plek voor koffie en lunch. ’s Avonds transformeert het tot een levendige spot voor drankjes, zoals signature cocktails als Old Houthaven (Bulleit Bourbon, Bulleit Rye, appelstroop en earl grey) of de Baut Sour Bitch (Ketel One Vodka, Crémant d'Alsace, passievrucht en limoen).

BovenBaut

Op de eerste verdieping ‘BovenBaut’ organiseert ‘Het Programmeurs Gilde’ onder leiding van Aldo Bruining en Alexander van der Meer elke woensdag verschillende exposities, presentaties. Vanaf 7 februari start de programmering met De Woensdag Club van Stem van de Nacht, waarbij een Amsterdamse kunstenaar aanschuift. Niet om enkel te eten, maar daarnaast het geëxposeerde werk toe te lichten. Elke vrijdag haalt BovenBaut cultuur de nacht in met live art, exposities en aansluitend muziek en cocktails.

Interieur

Ook in design herontdekt Van der Eerde zijn concept, samen met Sandra Planken van designbureau Studio Noun. Het industriële DNA van de eerdere edities maakt plaats voor een warme en gekke eclectische mix met invloeden uit Barcelona en Parijs. Van der Eerde: ‘We wilden alles anders. Dus niet meer dat zwarte stoeltje. We wilden voorkomen dat gasten zouden zeggen: ja, dat kennen we nu wel. Baut is spannender, kunstzinniger en rebelser dan ooit. Elke ruimte brengt iets anders op ieder moment van de dag.’

Dat rebelse zit ook in de ondernemer Van der Eerde, vorig jaar nog uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemer. Op de dag van de opening was de vergunning nog niet binnen.

Wibautstraat

Baut begon als tijdelijk restaurant in het oude Paroolgebouw aan de Wibautstraat, waar de naam aan werd ontleend. Vervolgens verkaste Van der Eerde zijn 'pop-up' restaurant elke anderhalf jaar naar een nieuwe, meestal rauwe locatie: Baut Zuid (leegstaande autogarage), Baut Zuidas (leegstaand kantoor), Baut & Dreesmann (leeg warenhuis), Baut Paradijs (verlaten gasdistributiestation.

Ook in de Spaarndammerstraat is het plan 18 maanden te blijven. Wel wil Van der Eerde inmiddels af van het label pop-up. 'We noemen het liever 'Forever tijdelijk'.' Op de locatie van de  'oer-Baut' startte Van der Eerde na vertrek overigens met restaurant C. Ook heeft hij nog restaurant Zuid.

Leestip: Pop-up pionier Michiel van der Eerde

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.