De culinaire jury bestaat uit Jacob Jan Boerma*** van De Leest uit Vaassen, Dick Middelweerd** van De Treeswijkhoeve uit Waalre, Erik van Loo** van Parkheuvel uit Rotterdam, Onno Kokmeijer** van Ciel Bleu uit Amsterdam en Joris Bijdendijk* van Rijks Restaurant uit Amsterdam. Zij zullen vooral letten op creativiteit, kooktechniek, cuisson, smaak, presentatie en opmaak van de gerechten.
Gastheren en gastvrouwen krijgen hun beoordeling van Petro Kools** van Da Vinci uit Maasbracht, Cindy Borger** van De Groene Lantaarn in Zuidwolde, Nadine Mögling* van Bij Jef in Den Burg (Texel) en gastvrijheidsgoeroe Milo Berlijn. Zij letten op gastvrijheid, presentatie, vak- en productkennis en wijnspijscombinatie.
Black box koken
Er zullen 16 witte brigades van drie personen tegen elkaar strijden in een black-box wedstrijd voor de titel Talent van de Toekomst. Dit betekent dat ze vooraf niet weten met welke producten ze mogen gaan koken. De verschillende onderdelen van het gastheerschap worden getest bij 12 zwarte brigades die elk bestaan uit twee leden. Ook hiervan krijgt een team de titel: Talent van de Toekomst. De wedstrijd begint om 13 uur bij Miele in Vianen; de bokalen worden diezelfde dag om 20.30 uur uitgereikt.
Deelname uit het buitenland
Dit jaar doen voor het eerst naast Nederlandse vakscholen ook scholen uit Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Groot-Brittannië en België mee. Deze internationale interesse heeft geleid tot een nieuwe opzet waarin nog sterker een beroep wordt gedaan op de kennis en kunde van deelnemers.
In 2016 won de Sterklas van het ROC van Amsterdam de prijs voor de zwarte brigade. De culinaire prestaties van de Cas Spijkers Academie in Breda werden door de jury als beste beoordeeld in 2016.
In 2015 won de Rooi Pannen Eindhoven met het team van Matthijs Schenkels, Bert van Gennip en, Danny van Herk de culinaire bokaal. De sterklas van Amsterdam won – net als 2016 – de prijs voor gastvrijheid. Het team in 2015 bestond uit Melvin Verwaal en Barry Kleijne.
Voor 2017 staan nog lang niet alle teams op de website van Talent van de Toekomst. De namen die al bekend zijn, staan hieronder.
Deelnemers 2017 Talent van de Toekomst
MBO Amersfoort Hotelschool (wit)
Pépé Topper
Mathijs Moerenhout
Ward Jan Schotsman
MBO Amersfoort Hotelschool (zwart)
Stefanie Hartman
Danique de Jong
Cingel College Breda
Johnny de Gelder
Lamar Voskuilen
De Rooi Pannen Eindhoven
Steyn Dullens
Koen van de Kerkhof
Axel Goverde
Rick Verstraten
Naomi van Vroenhoeven
Biona de Vries
Cas Spijkers Academie Boxmeer
Randy Woltman,
Stan van Lieshout
Tim Bresser
Facility Horeca & Travel College (ROC Midden Nederland)
Rabab Kassi
Max de Rooij
Latifa Bonjoua
Franka van Rossum
Sterklas ROC van Amsterdam
Joris Hogervorst
Stefan Kam
Jason de Haan
Daisy Kop
Kirsten van Roekel
Rodi de Boer
Cas Spijkers Academie / Cingel College Breda
Stijn Antens
Niels van Meeteren
Yari van de Boogaard
Cas Spijkers Academie Twente
Davy Roord
Sebastiaan Pals
Jercy Frans
Ralph Benneker
Marco Kloeze
Melvin Vossbeld
Caroline Kemperink
Arcus College - Horeca,Heerlen
Vincent Jacobs
Tristan de Vos
Mathijs van der Boon
ROC Nova College, Haarlem
Michael Pols
Eddie Meijboom
Dennis Botschuyver
Roza Weerman
Georgina te Vrede
Fabienne Bakker
Denise Jansen
Deltion Zwolle
Arthur Beek
Sjoert van Dokkum
Joost van der Wekken
België
Hk Hotelschool Ter Duinen
Bart van Rentergem
Loïc Vanderstadt,
Hidde Brenninkmeijer,
Victor Derks
Anna Victor
Italië
S.S. Bartolomeo Scappi (Bologna)
Stefano Marocchi,
Yasmine Metiouballah
Simone Parma
Groot-Brittannië
Loughborough College
Emily Bucknall,
Sian Dixon
Aveir Gordon