Ook is de samenstelling van de vakjury bekend: Thomas Bühner, chef-kok van restaurant La Vie *** in Osnabrück is wederom benoemd als juryvoorzitter van de wedstrijd. Hij wordt bijgestaan door Frank Fol, president Meesterkoks België en Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf.
Op de eerste dag van de Horecava, maandag 9 januari, koken brigades van restaurants met een SVH Meesterkok en/of één of meerdere Michelinsterren om de Gouden Koksmuts. De chefs die dit jaar meedingen zijn:
- Emiel Kwekkeboom - La Rive*
- Sander Bierenbroodspot - De Vrienden van Jacob*
- Jozua Jaring - Ratatouille Food & Wine*
- Dennis van den Beld - Het Roode Koper*
- Roy Eijkelkamp - De Bokkedoorns**
- Mattijs Kaptein - Merlet*
- Andre Gerrits - ‘t Amsterdammertje*
- Wilco Berends - De Nederlanden*
De deelnemers krijgen een black box opdracht waaruit ze een amuse en een drie- of viergangenmenu moeten bereiden. Vindingrijkheid en creativiteit vormen onderdeel van de wedstrijd.
Fusie
De Gouden Koksmuts wordt komende Horecava voor de 57e keer uitgereikt. De Nationale Kampioenschappen worden georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, de vereniging voor professionals in de gastronomie met ruim 3.500 leden.
Op 1 januari 2016 fuseerde het Gilde van Nederlandse Meesterkoks met het Koksgilde tot één Gastronomisch Gilde om één vereniging te vormen voor alle professionals in de gastronomie.