Jan Sobecki over overname Boreas: 'Deze uitdaging is echt kicken'

Jan Sobecki over overname Boreas: 'Deze uitdaging is echt kicken'

Tweesterrenrestaurant Boreas in Heeze, opent vanaf half augustus de deuren onder de naam Tribeca. Maandag 25 april werd bekend dat Restaurant Boreas de deuren sluit en Jan Sobecki, chef-kok van tweesterrenrestaurant Chapeau! in dat pand zijn eigen restaurant gaat openen. '

‘Ik stop op 30 juni bij Chapeau!’, zegt Sobecki over het tweesterrenrestaurant in Bloemendaal dat per 1 augustus de deuren sluit. ‘Dan heb ik nog de tijd heb om de puntjes op de i te zetten bij Tribeca. 'Half augustus willen we de deuren openen. Achter de schermen zijn we nu al volop bezig.’ Sobecki start dinsdag 26 april met het werven van personeel. ‘We nemen ook een aantal vaste medewerkers over van Boreas.' Wie daaronder valt, is nog niet bekend.

Tribeca

Over de naam van het restaurant vertelt Sobecki: ‘Tribeca is een wijk in New York en is een portmanteau van 'Triangle Below Canal Street'. Ik heb drie jaar in Amerika gezeten en die wijk spreekt me erg aan.’ Tribeca wordt een toegankelijk restaurant, zo vertelt de chef-kok. Het krijgt een licht klassiek en modern interieur. ‘Met warme, aardse tinten, waarin de natuur terugkomt.’ Jan en zijn vrouw Claudia gaan het restaurant voorlopig niet verbouwen. ‘We gaan het alleen personaliseren. Andere kleuren, verlichting en vloer.’

Uitdaging

‘We hopen dat we zo snel mogelijk hetzelfde niveau te kunnen neerzetten als dat we in Chapeau! hebben kunnen neerzetten en hopen op een sterrenzaak die de komende 20 jaar meegaat. Belangrijkste is dat het restaurant vol zit.’ Sobecki zegt ontzettend dankbaar te zijn dat hij, samen met zijn vrouw, het restaurant mag overnemen. 'We hebben zoveel respect voor wat Nico en Sonja de afgelopen 15 jaar hebben neergezet. Om zoiets te evenaren wordt een flinke uitdaging, maar die uitdaging vind ik wel echt kicken.’

Droom

Sobecki vertelt dat bij Chapeau! enthousiast werd gereageerd op het nieuws dat hij een eigen restaurant begint. ‘Iedereen is trots.’ Zelf noemt de chef-kok het een geweldige uitdaging. ‘Een eigen restaurant openen is voor mij een droom. Als je chef wordt en je krijgt op jonge leeftijd een tweede ster, dan wil je op een gegeven moment niet alleen meer het bord bepalen, maar ook de totale setting. Je wil een totaalbeeld creëren.'

Boreas

Nico en Sonja Boreas maakten maandag 25 april via Misset Horeca bekend dat ze per 23 juli met tweesterrenrestaurant Boreas in Heeze stoppen. Sobecki ontvangt op 25 juli de sleutel van het restaurant. ‘Jan heeft ons benaderd’, vertelt Sonja. ‘We zijn vijftien jaar bezig en je mag zeggen dat we dit als een nieuwe uitdaging zien. Jan is de beste kandidaat die je kan krijgen. Deze kans konden we niet laten lopen.’