Johannes van Dam was gevreesd en bewonderd in culinair Amsterdam. Een positieve recensie van Van Dam kon een restaurant maken. Sinds 1991 schreef hij wekelijks een restaurantrecensie voor Het Parool. Van Dam werd daarnaast onder meer bekend door zijn uitgave van De Dikke Van Dam, een ruim 700 pagina's tellend boek over eten dat in 2005 verscheen.
Krokettendeskundige
Naast culinair recensent gold Van Dam als dé krokettendeskundige van Nederland. Zijn kennis van de gepaneerde frituursnack was encyclopedisch. Artikelen en boeken die daarover werden geschreven bezag hij kritisch. Menigmaal klom hij ter correctie in de pen als er flagrante omwaarheden over de historie, oorsprong of recepturen in stonden.
Krokettenboek
Zijn kennis over kroketten wilde Van Dam ook op een andere manier met de wereld delen. De laatste jaren was hij bezig met het schrijven van 'Het ultieme krokettenboek'. Mede door zijn ziekte was de verschijningsdatum al een aantal keer verschoven. De verwachting was dat het maart volgend jaar zou verschijnen.
Zie ook: Johannes van Dam overleden