Het is de eerste keer dat er een ballon met restaurant mee doet aan het ballonvaartfestival, vertelt Angélique Schmeinck aan Misset Horeca. ‘Het is een avontuur om met 25 luchtballonnen uit de hele wereld boven de alpen te hangen.’
Sinds 1 oktober heeft de Meesterkok een eigen ballon die speciaal ontwikkeld is voor haar bedrijf, CuliAir – Sky Dining. De ballon heeft een katrolsysteem om in de warmte van de nok van de ballon te kunnen koken. De mand is ingericht als keuken èn restaurant. Piloot Bas Spierenburg van BAS Ballon bestuurt de ballon.
Bergtoppen
Schmeinck zal in de lucht koken voor zo’n tien gasten. ‘Waanzinnig. Het is een beleving om in de lucht te mogen zijn en nu varen we ook nog eens boven de alpen. Ik hoop op mooie blauwe luchten. Er ligt nu al veel sneeuw. Het is ook extra spannend want je kunt niet overal landen door de bergtoppen.’ Nog een voordeel is dat de vaart extra lang is: zo’n vier uur terwijl in Nederland de ballonvaart normaliter zo’n twee uur duurt. ‘Dat is relaxed voor de gasten en voor mij. Ik heb de tijd om lekkere winterse gerechten te bereiden.’
Op het menu staan gerechten als snoekbaars met pompoencrème, beenhammetjes met zuurkool, hertenbout maar er komen ook glühwein en warme flensjes op tafel.
Als het aan de Meesterkok ligt, blijft het niet bij het Oostenrijkse ballonvaren. ‘We hebben plannen om meer avontuurlijke vaarten te maken bijvoorbeeld van de kust van Engeland naar België.’