Niven Kunz, vorig jaar nog Belofte van het Jaar volgens Gault Millau daalt twee punten, van 16 naar 14. De belangrijkste stijger uit de gids van 2012 noemt hoofdredacteur Van Lissum de stijging van Boreas** in Heeze van 18 naar 19 punten. ‘We proeven nog meer verfijning en precisie in de gerechten. Een verdiende stijging.’
‘De gastronomie is dynamisch. Chefs worden beter en beter. De ene groeit harder dan de andere. Dat leidt soms tot een kleine herijking van de puntengroepen. Als individuele chef ben je wellicht beter geworden, maar je collega’s uit dezelfde puntengroep net een beetje meer.’
Stijgers aan de top zijn:
De Kromme Watergang in Hoofdplaat, van 17 naar 18 punten,
De Groene Lantaarn in Zuidwolde, van 16 naar 17
Chapeau! in Bloemendaal van 15 naar 16
L’Atelier in Gulpen van 15 naar 16
De Molen in Kaats heuvel van 15 naar 16
Tout-à-Fait in Maastricht van 15 naar 16
Elzenduin Beach in Terheijde van 15 naar 16
Valuas in Venlo van 15 naar 16
Katseveer in Wilhelminadorp van 15 naar 16
Mijn Keuken in Wouw van 15 naar 16
Bridges (The Grand) in Amsterdam van 14 naar 15
HanTing Cuisine in Den Haag, van 14 naar 15
Lucifer in Wasenaar van 14 naar 15
One in Roermond van 14 naar 15
La Provence in Driebergen, van 14 naar 15
De Swarte Ruijter in Holten, van 14 naar 15.
Dalers in de top GaultMillau 2012
Vinkeles (the Dylan) van 17 naar 16
Niven* in Rijswijk van 16 naar 14
Merlet* in Schoorl van 16 naar 15
Wolfslaar* in Breda van 16 naar 15
Cour du Nord, Hof van Saksen, Nooitgedacht, van 15 naar 14
't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht van 15 naar 14
Dorset in Borne, van 15 naar 14
Bordewijk in Amsterdam van 16 naar 15
De Karpendonkse Hoeve van 15 naar 14
Lakes in Hilversum van 15 naar 14
De hoogst genoteerde nieuwe restaurants in de gids zijn Perceel in Capelle a/d IJssel en Het Restaurant van het Wereldmuseum in Rotterdam; beide zaken kregen 15 punten toegekend.
Wel opgenomen, maar zonder puntenvermelding in de gids:
Muller* in Groningen (concept gewijzigd)
De Fuik* in Aalst (Marco Poldervaart nwe eigenaar, personele wisseling)
Bord’Eau in Hotel De L’Europe (net heropend)
Chardiné in Heerlen (recente personeelswisselingen in de keuken)
Hotel&Restaurant Corona in Den Haag (net vernieuwd)
Schultenhues & Friends in Zutphen (net open)
La Enoteca in Rotterdam (zeer recente personeelswisselingen)
Koperen Kees in Zwolle (heropend)
Lute Rootz in Limmen (gewijzigd)
O Mundo Hotel de Wereld, Wageningen
Pirandello in Landgraaf
Van Ouds in Bavel
Het Veerhuys in Almere
Wilhelminapark in Utrecht
Meer over GaultMillau 2012: