'Ik ben een nuchtere Fries en ik ben voorzichtig. Ik wil bij de eerste zes eindigen', klinkt het uit de mond van Poldervaart. Bij de vorige Europese wedstrijd in 2008 eindigde Nederland op de zevende plek. Een stapje hoger zou mooi zijn, vindt de eigenaar van De Gastronoom uit Harlingen.
Poldervaart is niet zenuwachtig voor de wedstrijd. 'Daar heb ik geen last van. Het voordeel is dat ik alles al een keer heb meegemaakt.’ Tijdens de vorige editie in 2008/2008 was hij als coach van het Nederlandse team bij de wedstrijd betrokken.
Moordende concurrentie
De Nederlandse wedstrijdkok waarschuwt voor ‘moordende concurrentie’. Vooral de Scandinavische landen en met name in Noorwegen ziet de Friese kok als geduchte concurrenten. Noorwegen won de laatste Europese en mondiale finale van de Bocuse D’Or. 'Ik houd de Noren in de gaten. Ze zijn altijd goed. Via facebook heb ik foto’s van hun gerechten gezien.'
De voorbereidingen van het Nederlandse team verlopen goed. 'We liggen op schema en nemen alles zoveel mogelijk zelf mee. Zaterdag wordt de bestelbus geladen.’ Zondagnacht rijden coach Leendert Klaassens, comice Jan Smink en begeleider Gert-Jan Vaartjes naar Genève.
Het Nederlandse team moet op 8 juni om 9.10 uur starten met de wedstrijd. Dinsdag 1 juni oefent het team op het koken op tijd. In zes uur tijd moeten de vis- en vleesschotel klaar zijn. 'Als we niet tevreden zijn, gaan we donderdag nog een keer trainen.'