Deze 50 miljoen toeristen brachten 32 miljard dollar naar de stad en hielden 320.000 mensen aan het werk. Het aantal Nederlanders dat een bezoek bracht aan de stad die nooit slaapt, groeide volgens voorlopige cijfers vorig jaar met 3 procent naar 224.000.
De tijden van de spotgoedkope dollar lijken voor Europeanen in ieder geval voorlopig even voorbij, maar de stad New York zal daar volgens het toerisme- en marketingbureau van de stad weinig onder lijden. ‘Dan kopen ze twee paar Uggs in plaats van drie paar', zegt Marjan Inbar Blumberg van NYC & Company.
Bovendien zijn er genoeg landen met andere munteenheden zoals Zwitserland, waarbij spenderen in dollars nog wel een feest is. ‘Onze opkomende markten zijn nu Australië, China en Brazilië. De Zwitsers weten ons goed te vinden en de Britten blijven komen.’
Volgens NYC & Company is New York de laatste jaren ongeacht de wisselkoers een goedkopere bestemming geworden. ‘Van de hotelkamers die er sinds 2006 zijn bijgekomen, ligt 30 procent buiten Manhattan, bijvoorbeeld in Queens of Brooklyn', vertelt Marjan Inbar Blumberg. En dat scheelt in de prijzen. ‘Zo'n 20 tot 30 procent.’ Een gemiddelde hotelkamer kostte in 2008 nog 15 tot 20 procent meer dan nu.