De cijfers liegen er dit jaar niet om. België levert negentien sterren in, krijgt er vijftien bij en staat dit per saldo dit jaar dus op min vier. Nederland daarentegen pakt vijftien nieuwe sterren, verliest er zeven en staat daarmee op plus acht.
Met drie driesterren-, tien tweesterrenzaken en 79 restaurants met één ster heeft België nog steeds een voorsprong op ons land. Al slinkt die voorsprong behoorlijk. Een trend die al enkele jaren gaande is. Nederland doet het tegenwoordig met drie driesterrenzaken, Zes restaurants met twee sterren en 71 eetgelegenheden met één Michelinster.
Opvallend in België is de afwezigheid van Ostend Queen als Bib Gourmand-drager in de gids. Vorig jaar ontstond veel ophef over deze zaak uit Oostende. De brasserie van topkok Pierre Wynants kreeg een Bib Gourmand toegewezen, terwijl ten tijde van de inspectie de zaak nog niet open was. Toen het voorval door een Belgische krant werd opgemerkt, haalde Michelin alle gidsen uit de handen.
Luxemburg heeft er een derde tweesterrenzaak bij. Restaurant La Table de Guilloux in Schouweiler gaat van één naar twee. Tegenover het goede nieuws staan drie vervallen sterren in Luxemburg.