Hier kampt horeca mee: 'Annuleringen door corona en personeel in quarantaine'

Hier kampt horeca mee: 'Annuleringen door corona en personeel in quarantaine'
Takis Panagakis

Veel annuleringen en personeelsleden die in quarantaine moeten of besmet raken met corona. Dat lijkt de nieuwe werkelijkheid voor de horeca. Ook Takis Panagakis van restaurant Elea in Rijswijk kampt hiermee.  En hij is zeker niet de enige. Panagakis maakt zich grote zorgen.

‘Net zag ik weer een mail met een annulering voor een tafel van vier personen voor woensdag omdat iemand positief getest is. We zijn ruim zeven weken verder sinds de heropening en na een vliegende start hoopte ik de lockdown zorgen achter ons te kunnen laten. Maar nu staan we voor nieuwe uitdagingen. Annuleringen door corona, sluitingen door positief geteste medewerkers, beperkte capaciteit door de 1,5 meter-regel en schaarste van personeel.’

Momenteel kan Elea maximaal 32 gasten ontvangen. Voorheen - zonder anderhalve meter - waren dit er 42. Dit werpt voor de ondernemers een barrière op om extra personeel aan te nemen. Voor de coronatijd stonden er vier mensen in de keuken en drie in de bediening. Aangevuld met een afwasser. ‘Nu werken we met drie in de keuken, twee in bediening en de afwasser. A-la-cartegerechten serveren we niet meer, wel enkele uitgeschreven menu’s. We durven gewoon nog niet uit te pakken zoals we dat voor de coronatijd wel deden. Toen dacht je er niet bij na of je de volgende week wel met het volledige team zou staan. Je maakte je geen zorgen over een mogelijke besmetting in het team of een quarantaineplicht.’ Daarom dus het vaste menu bij Elea. Dit kunnen ze dan volle focus maken en uitserveren. Maar hopelijk kunnen we vanaf september weer als vanouds op volle kracht gaan draaien.’

Daarbovenop komen nog de annuleringen van gasten. Zaterdag 17 juli bereikten we ons record van 18 afzeggingen. Meer dan de helft! Een groepje van 8, 5, 4 en 1. Uiteindelijk met wat posts op social media hebben we een paar stoelen kunnen vullen, maar we stonden met 7 medewerkers voor 18 gasten! Niet echt een vetpot dus…’

‘En wij zijn niet de enige’, vervolgt de chef-ondernemer. ‘Er zijn meerdere collega’s met wie wij dagelijks in gesprek zijn die met hetzelfde probleem kampen.’

Zorgelijk zijn ook medewerkers die besmet raken. ‘Ik hoor van talloze bedrijven die een paar dagen of zelfs een week sluiten omdat personeel besmet is. Wij hebben het zelf ook meegemaakt. We deden daarna elke dag allemaal een sneltest, €45 per dag, maal tien dagen… Gelukkig allemaal negatief, maar toch. Een mannetje minder in de keuken betekende nog minder couverts aannemen… In die ene week waren er dertig stoelen minder bezet bij ons.’ En personeel inhuren wil je ook niet, als het al zou kunnen voor een redelijke prijs, want je wil verspreiding van het virus beperken.’

‘We zijn er nog lang niet’, besluit Takis. ‘Natuurlijk is dit beter dan een lockdown en de deuren dicht houden, maar nog steeds wordt ons vak hard geraakt door corona. We hopen op betere tijden.’

Dat Takis in zijn verhaal niet alleen staat, bewijzen de volgende praktijkvoorbeelden:

Café Tervoort
Café Tervoort in Egmond-Binnen sloot op de vrijdag waarop de bouwvakvakantie startte in hun regio preventief de deuren van het café. De keuken bleef open voor afhaal. Er werd een enorme aanloop verwacht ‘En dit konden we niet handhaven. Ook alle besmettingen in onze omgeving speelden mee. Wij wilden geen enkel risico nemen. Zodat we zelf niet een heel weekend op slot moeten en om onze gasten te beschermen. Ons vak is het verlenen van gastvrijheid en niet de handhaver uithangen.’

Gastrobar Oaks
Gastrobar Oaks in Enschede was begin deze week dicht vanwege een positieve test van een medewerker. ‘Nadat al een aantal collega-bedrijven besmettingen heeft ervaren, worden wij nu geraakt,’ schrijft de Gastrobar op Facebook. ‘Zaterdag zijn wij voor het laatst met elkaar in contact geweest en we voelen ons tot op heden goed. Ter preventie gaan wij in quarantaine t/m donderdag 22-7. Hopelijk blijven verdere besmettingen weg en kunnen we jullie vanaf vrijdag 23-7 weer ontvangen.’

Restaurant Pand 1880
Restaurant Pand 1880 in Haulerwijk in Drenthe was half juli vier dagen dicht (restaurant en snackbar) vanwege een besmet teamlid. Pas toen ieder ander negatief getest was door de GGD gingen de deuren weer open.

Restaurant Bij Wout
Restaurant Bij Wout in Moergestel sloot uit voorzorg de deuren, maar na testen bleek ook bij hen een lid van de keukenbrigade positief. Met als resultaat dat de collega’s in quarantaine moesten en zich na een aantal dagen lieten testen. Ook deze zaak kon vier dagen geen omzet maken.

Fuiks Eten & Drinken 
Fuiks Eten & Drinken in Capelle aan de IJssel was van 13 tot en met 21 juli gesloten. De reden: een positieve coronatest bij iemand van het keukenteam. ‘Veiligheid voorop’, luidt de conclusie van de ondernemer Rien Bothof. ‘Met de huidige stijgende besmettingscijfers wilden we geen risico lopen. De medewerker had geen langdurig contact met gasten, collega’s die dat wel hadden zijn in quarantaine gegaan. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn de deuren langer gesloten gebleven.’ Nu blijft Fuiks voortaan altijd een extra dag gesloten  (open van woensdag tot en met zondag) en is reserveren weer verplicht.

Bothof: ‘Een standaard werkweek is bij ons gemiddeld vier dagen voltijd, verdeeld over weekdagen en weekend. Door dinsdagen gesloten te blijven, kunnen we de veiligheid vergroten en de werkdruk verlagen. Ons team is na het weekend straks twee dagen vrij. Dus mocht iemand in contact zijn gekomen met een besmet persoon, heeft diegene een extra dag waarop hij of zij niet bij collega’s in de buurt is om daar achter te komen en preventieve maatregelen te nemen. Met gemiddeld 15 tot 20 personeelsleden in de roulatie per dag, kan dat een groot verschil maken. Daarnaast is de werkdruk momenteel hoog, dus een extra dag rust was ook welkom.’

Restaurant Pure
Restaurant Pure in Uden is dicht van donderdag 22 juli tot en met zondag 25 juli, ook ivm een besmetting in het team. ‘We maken dit weekend allemaal een ritje door de teststraat.’ Vier - drukke - dagen gesloten!

Café de Hamer
Café de Hamer in Wiesel ging begin juli drie dagen dicht vanwege een besmet teamlid.

Dit lot trof ook Café de Roemer in Haarlem en Café De Kwayste Niet in Krimpen aan de Lek. Café Bruxelles in Venlo stelde eerder in juli de opening een week uit vanwege een coronabesmetting.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.