‘Drie keer per week ga ik de trap op. Soms verbreek ik mijn eigen snelheidsrecord. Soms lukt het bijna niet en denk ik: dit wordt niets,’ zegt horecaondernemer Marco Ros in een emotionele video die hij op Facebook plaatst. Hij hijgt nog wat na van zijn tocht de trap op. Schoorl heeft de hoogste duinen van Nederland dus het zijn ook behoorlijk wat treden.
'Soms ben ik helemaal klaar met doosjes vouwen'
‘Elke morgen moet ik mijn bed uit,' zegt Ros, eigenaar van De Zilte Zoen in Schoorl. Naar mijn werk. Ik pak corona bij de oren. Maar soms wil ik weg. Naar huis. Ben ik klaar met doosjes vouwen, klaar met mensen motiveren terwijl ik zelf ook behoorlijk de klos ben. Maar ik blijf. Ga door. En breek niet. Net als al die andere kanjers in de horeca’ steekt hij collega's een hart onder de riem.
‘Want als Rutte het startschot geeft, ben ik er klaar voor. Fit. Snel. Met een nieuwe kaart en nieuwe gerechtjes. Dan gaan we: Boem. Van 0 naar 300. Dus gasten, heb er begrip voor als het wat langer duurt die eerste dagen. Maar we gaan het rocken. Niet afraffelen. We gaan er volle bak voor. De horeca komt sterker terug. Sterker dan ooit tevoren. Ik heb er enorm veel zin in, net als al mijn horecavrienden. We gaan volle bak vooruit, net als op mijn coronatrap. Het kost je moeite, maar je komt boven.’
Spontane opname
Ros laat weten dat hij de boodschap spontaan heeft opgenomen. Recht uit zijn hart. ‘Zo voel ik me nu. Het is een worsteling. Elke dag weer en de ene dag verloopt beter dan de andere. En die trap past er mooi bij. Veel vakbroeders hebben er iets aan, dat merk ik aan alle reacties. En dat doet me wel wat.’
Collega Michel van der Kroft, chef van ’t Nonnetje in Harderwijk, reageert: ‘Recht uit het hart gesproken. Marco, Sonja en team: houd moed. Er komt een einde aan deze periode. Hoe dank ook! Ook andere collega’s en gasten reageren positief op de openhartige woorden van Ros. De laatste groep belooft veel te komen eten zodra het weer mag.