Jeroen van den Brink van Dining City, organisator van de Nationale Restaurant Week, laat weten dat zijn organisatie het hoge aantal annuleringen aanpakt op verzoek van de restaurants zelf.
‘In de beginperiode van de Restaurant Week was het aantal no shows heel hoog, dat ligt nu op 0,8 procent. Laag dus, en dat percentage nemen we voor lief. Het aantal annuleringen is echter wel erg hoog. Het blijft natuurlijk mogelijk om te annuleren, maar we gaan mensen die dat vaak doen er op verzoek van de restaurants op wijzen.’
Dat doet de organisatie door in kaart te brengen welke mensen bovengemiddeld vaak annuleren. ‘Deze groep krijgt een mailtje met de strekking: “Kom je niet naar het restaurant? Meldt dat dan op tijd”. We denken dat dit al voldoende effect heeft. We gaan het nu testen en de reacties peilen.’ Nieuwe accounts die vijf reserveringen maken in een week tijd, krijgen tevens een mailtje.
'Drie avonden dezelfde reservering'
‘Veel gasten beseffen helemaal niet wat een late annulering voor gevolgen heeft. Heel vaak is het geen onwil, vervolgt Van den Brink. ‘Maar er zitten gasten tussen die hetzelfde restaurant voor drie avonden reserveren en maar één keer komen eten. Ik denk dat we hen met een mail op het gedrag kunnen wijzen. We laten weten dat we ze in de gaten hebben.’
‘Wat voorheen regelmatig gebeurde: meerdere restaurants op dezelfde dag en tijd reserveren is niet meer mogelijk (vanaf hetzelfde account).’
Zodra Dining City de mensen die bovengemiddeld vaak annuleren in kaart heeft, kan ook een belronde volgen met de vraag waarom ze annuleren. Nu weten we dat het percentage annuleringen hoog is, maar we hebben nog niet duidelijk in kaart hoe groot deze groep is. Wie zijn het? Waarom annuleren ze?
Aanbetalen restaurant
Het vragen van een aanbetaling kan ook helpen met het terugdringen van het aantal annuleringen. Daar werd vorig jaar mee getest. ‘Dat blijven we aanbieden en zeker bij de high-end restaurants werkt het heel goed. Maar dat geldt niet voor het middensegment. Deze restaurants willen vaak geen aanbetaling vragen omdat ze bang zijn voor minder reserveringen.’
No Show
In de Restaurant Week-periode is sprake van 0,8 procent no shows. Deze gasten krijgen een waarschuwing van Dining City. Als ze vervolgens nog eens zonder tegenbericht niet komen opdagen, kunnen ze vanaf het gebruikte account geen reserveringen meer maken. ‘Maar dat is in totaal nog geen tien keer gebeurd.’
Nationale Restaurant Week 2020
Binnenkort begint de voorjaarseditie van de Restaurant Week weer. Vanaf 16 maart 2020 kunnen gasten bij deelnemende restaurants een driegangen diner nuttigen voor 28,50 euro.
Er doen 650 restaurants mee aan deze voorjaarseditie. Deze start op 16 maart en loopt tot 2 april. Gasten kunnen reserveren voor een drie gangen diner voor 28.50, met uitzonderingen voor het hogere segment restaurants.
Prijzen restaurants lopen uiteen
Zo is er een Gault&Millau diner van drie gangen voor 37,50 euro of een GM diner van 6 gangen voor 59,50 euro. Een Michelinster diner van vier gangen wordt aangeboden voor 52,50 euro. Andere restaurants serveren een drie gangen Michelinster diner voor 42,50 en een twee-sterrestaurant biedt een drie gangen diner aan voor de prijs van 55 euro. Ook bieden zaken een Chefs Menu aan van drie gangen voor 31,50 euro. Een rising star diner van vier gangen wordt aangeboden voor 37,50 euro.