Niels Minkman (38) kreeg in 2014 - een jaar na de opening – voor het Oude Gemeentehuis in Rhenen een Bib Gourmand van Michelin. Hij runt dit bedrijf samen met zijn partner Janneke Eerbeek.
Voor zijn terugkeer naar Nederland had hij – als jongste chef – een Michelinster in Zwitserland bij Hotel-restaurant Panorama in Mollens (Wallis). Minkman en zijn partner blijven ook ondernemers van het Oude Gemeentehuis in Rhenen.
Hotel Zutphen
Anton de Lange is al jaren bezig met de realisatie van een hotel-restaurant in het Broederenklooster in Zutphen. Het is een van de oudste panden van de stad waarvan de historie teruggaat tot ongeveer 1200. ‘Openen in april-mei 2020 is beslist ons streven. Maar of we dat halen, kan ik nu nog niet zeggen.’ Dat hij een sterchef in huis haalt, wil niet zeggen dat hij die ambities ook koestert. 'De sfeer en de kwaliteit die Minkman in Rhenen neerzet, dat is in feite wat we hier ook willen.'
‘Ik ben een vaste gast van Niels Minkman in Rhenen. Wat hij daar doet is prachtig. Al jaren maak ik grapjes over zijn komst naar Zutphen. Toen hij kon komen kijken op de bouwplaats, heeft hij dat gelukkig ook gedaan. En zo geschiedde,’ lacht De Lange.
Anton de Lange
Zijn nieuwste horecabedrijf – De Lange is ook eigenaar van Kasteel Engelenburg in Brummen – krijgt 12 kamers en twee grote suites. Restaurant en grand-café zullen 40 tot maximaal 60 couverts beslaan. Gasten eten straks rondom de keuken in de oude grafelijke zaal.’ De 12 kamers komen in het dormitorium, de slaapcellen van de monniken van weleer. De suites komen op de begane grond.
In Zutphen in het voormalig klooster kunnen gasten straks ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. ‘Minkman wordt verantwoordelijk voor de gehele f&b van de locatie. Dus ook ontbijt, banqueting en à la carte. Naast het restaurant heeft het klooster ook een grote zaal op de eerste verdieping voor recepties. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor private dining. ‘Hij gaat inkoop doen, kaart, medewerkers. Alles wat er bij komt kijken.’
Verbouwen Rijksmonument
Het verbouwen van een Rijksmonument en een Religieus Rijksmonument heeft wel wat voeten in de aarde. Zo mogen de pijpen van de afzuiging niet zichtbaar op het dak komen. ‘We hangen de kap in de ruimte en via de zijkant van het pand blazen we de lucht via roosters naar buiten. In de kloostergang. We nemen extra maatregelen om geur af te vangen,’ omschrijft De Lange slechts een aspect van de omvangrijke klus.