Wouter Kik en Jean Luc Etienne starten restaurant Codium in Goes

Wouter Kik en Jean Luc Etienne starten restaurant Codium in Goes
Wouter Kik

Wouter Kik (De Kromme Watergang) begint samen met Jean Luc Etienne (Parkheuvel) restaurant Codium. In augustus opent het de deuren aan de Vlasmarkt in Goes.

Dat nieuws maakt Wouter Kik, voorheen kok bij De Kromme Watergang**, bekend. 'Eindelijk komt onze droom uit', meldt de chef-kok. 'Hier droomde ik sinds kind af aan al over.' Over de naam zegt hij: 'Dat is mijn favoriete zeewier wat veel in Zeeland groeit.' Codium opent in een compleet vernieuwd pand op de Vlasmarkt 6 in Goes. Restaurant Codium telt 50 zitplaatsen. Het is geopend voor diner van dinsdag tot en met zaterdag. Vrijdag is het restaurant ook open voor de lunch. Op de kaart staat een gastronomisch menu van vier- tot achtgangen, a la carte is ook mogelijk. 'We willen eerlijke prijzen bieden, maar wel met topproducten werken.'

Interieur

Het interieur wordt gedaan door Anouk van der Sande. 'We hebben redelijk specifieke eisen, en geen wereldbudget en zij weet daar heel creatief mee om te gaan.' Kik omschrijft het interieur verder als rustig, tijdloos en bijzonder. 'Dat laatste bijt elkaar natuurlijk een beetje, maar zij heeft hele mooie combinaties gemaakt. Het interieur krijgt een donkere en lichte hoek. Verder werken we met natuurlijke materialen en krijgt het restaurant prachtige, maar comfortabele stoelen. Wat op het bord komt willen we niet laten afleiden door de omgeving. Het bord krijgt de hoofdrol.'

Michelinster

Met een Michelinster, is hij nooit bezig geweest. 'We willen het hoogst haalbare uit onszelf halen, wordt dat ooit beloond met een ster dan is dat fantastisch. Natuurlijk is dat gaaf, maar we willen vooral op de allerbeste manier onze gasten blij maken.'

Gastheer

Kik zegt in Jean Luc Etienne de perfecte compagnon te hebben gevonden. 'Het belangrijkste was dat ik dit ging doen met iemand waarop ik kon leunen aan de voorkant. Moest iemand zijn met veel kennis en een fijn persoon. Dus het is super dat we dit avontuur samen kunnen aangaan.'

Keukenteam

Kik heeft zijn keukenteam zo goed als rond. Zijn souschef wordt Manouk Wols.  'Ze is geen ja-knikker, kookt super, beheerst de technieken goed, ze is rustig en lief. 'Net als Wols, kent Kik de overige koks die bij hem in de keuken komen te staan uit de Vierbannen. 'Voornamelijk jongens die in het verleden hebben gezegd dat ze later weer bij me wilde komen werken.' Kik wil een vijfdaagse werkweek voor zijn team. 'Wel gaan we op zondag en maandag dicht, waardoor je een dag vrij hebt waarop anderen ook vrij zijn.' Ook is gekozen voor aanvankelijk een dag lunch. 'Daardoor kunnen we overuren beperken.' Kik wil transparant gaan zijn in de cijfers richting zijn team. 'Dan weet je waar je het voor doet. En als het goed gaat met het bedrijf, dan wil ik ook dat het personeel daarvan geniet. Daar gaan ze dan zeker - in welke vorm dan ook - van meegenieten.'

De keuken van Restaurant Codium

De kookstijl van Kik wordt omschreven als eigentijds, fris en licht, maar met diepe smaken. Het Zeeuwse product staat centraal, en internationale invloeden komen subtiel terug in de gerechten. Naast vis, vlees, schaal- en schelpdieren, wordt er ook veel gewerkt met groenten en kruiden.

De producten waarmee de keuken van Codium werkt, zijn zoveel mogelijk lokaal en biologisch. Het wordt een kleinschalig, maar ruim opgezet restaurant. Zo kan er volledig gefocust worden op de gasten en kan de keuken inzoomen op de kleinste details om de lunch of het diner zo bijzonder mogelijk te maken en de kwaliteit van de producten te waarborgen.

Eigen wijn

De wijnen worden geselecteerd op culinaire inzetbaarheid bij de gerechten waarbij authenticiteit, respect voor de natuur en prijs-kwaliteit een belangrijke rol spelen. De eerste wijn uit deze selectie is speciaal gebotteld voor Restaurant Codium, een Riesling uit de Moezel. Ook komt er een deel in de wijnkaart met wijnen die Jean Luc beschouwd als beste van de wereld.

Codium

‘Codium is een duurzaam Zeeuws product. Codium staat voor kwaliteit. De naam staat symbool voor gerechten op topniveau. Zeewier doet denken aan de geur van de zee en het strand. Het is typerend voor Zeeland. Het vrije gevoel van Zeeland, de verse producten van Zeeland, de allure van Zeeland. Alles is te vinden in de naam Codium’.

Wouter Kik (l) en Jean Luc Etienne

Over Wouter Kik

Kik ging in 2017 aan de slag als kok bij De Kromme Watergang, het restaurant dat is bekroond met twee Michelinsterren in het Zeeuwse Hoofdplaat. Eerder dat jaar vertrok hij bij de Vierbannen in Ouwerkerk. Het restaurant waar de chef-kok 5,5 jaar aan het roer stond. Kik vertelde tijdens die transfer dat hij Edwin Vinke zelf had benaderd. ‘Er was geen ander restaurant waar ik naar toe wilde. Het was dit, of voor mezelf beginnen.’
Toen droomde hij ook al over een eigen restaurant. Maar, zo zei hij toen: ‘Ik wacht op het juiste moment. Dat kan nog wel twee jaar duren, of zelfs langer. Ik doe dit op mijn gemak. Want als het eenmaal zo ver is, moet het perfect zijn.' Met 26 jaar stoomde Wouter Kik al de culinaire top van Nederland binnen. Naast De Vierbannen en De Kromme Watergang was Kik werkzaam bij Manoir Restaurant Inter Scaldes***. Allen Zeeuwse restaurants op topniveau.

Download hier de pdf met het interview met Wouter Kik in Misset Horeca van 4 maart 2016.

Over Jean Luc Etienne

Jean Luc Etienne zwaaide de scepter in restaurant Parkheuvel van Erik van Loo en boog zich daar over de wijnen. Jean Luc Etienne was er restaurantmanager en sommelier. Verder werkte hij onder meer bij Savelberg*, Moshik** en FG**. In 2018 won hij de prijs wijn/spijs specialist van het jaar, uitgereikt door Proefschrift Restaurant Awards. Jean Luc en Wouter werkte eerder samen bij de Vierbannen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.