Wouter Kik naar De Kromme Watergang**

Wouter Kik naar De Kromme Watergang**
Wouter Kik

Wouter Kik gaat aan de slag als kok bij De Kromme Watergang, het restaurant dat is bekroond met twee Michelinsterren in het Zeeuwse Hoofdplaat.

De getalenteerde kok begint volgende maand in het sterrenrestaurant. 'De kogel is door de kerk', vertelt hij aan Misset Horeca. Op 1 juni start Wouter Kik in het team van De Kromme Watergang.

Tom Vinke souschef

Ook de 22-jarige zoon van Edwin en Blanche Vinke is nieuw in het keukenteam van De Kromme Watergang. Hij gaat er aan de slag als souschef. 'Die heeft ook al een aardige cv', vertelt Kik. Over zijn eigen functie zegt hij:  'Ieder heeft er zijn eigen plek in de keuken, echt titels zijn er niet. We gaan het echt met z'n drieën doen: Edwin Vinke, Tom Vinke en ik. Als je het beestje toch een naam moet geven, dan word ik keukenchef.'

Edwin Vinke meldt op Facebook: ‘Dat wordt feest, met z’n drieën lekker jammen met alles wat we kunnen vinden in en rondom de Kromme Watergang, uit de tuin, de zee, de schorren, de duinen….Drie generaties met kookgekken in één keuken, dat wordt rocken.'

'Elkaar de ruimte geven'

Op de vraag of het niet lastig is om met z'n drieën aan het roer te staan, zegt Wouter Kik: 'We zijn alle drie heel nuchter, hebben dezelfde liefde voor de regio, dezelfde visie - staan met de neuzen écht dezelfde kant op. Als we elkaar de ruimte geven, dan kunnen we nog meer groeien, we zijn echt een drie-eenheid.' Kik vertelt zich er als een vis in het water te voelen. 'Er is 100 procent focus op topgastronomie. Ik heb die constante prikkeling naar beter nodig.'

'ER WAS GEEN ANDER RESTAURANT
WAAR IK NAAR TOE WILDE.
HET WAS DIT OF VOOR MEZELF BEGINNEN.'

Kik benaderde Vinke zelf. 'Er was geen ander restaurant waar ik naar toe wilde. Het was dit, of voor mezelf beginnen.' Die droom heeft Vinke nu nog even uitgesteld. 'De Kromme Watergang is voor nu de juiste plek. Daar ga ik de komende jaren knallen.' Wat hem zo aantrekt aan het restaurant? 'Ze doen ze het er op hun eigen manier: Rock and roll, maar met Michelinsterren. Ik zie dit voor mezelf als een stap omhoog.'

Vertrek bij De Vierbannen

Edwin Vinke

Wouter Kik meldde vorige week tegenover Misset Horeca dat het verschil van visie reden is voor zijn vertrek bij De Vierbannen. 'Maar we gaan als vrienden uit elkaar. Als ik vooruit wilde gaan, dan moesten we mijn kant op’, vertelde de chef-kok die momenteel van een vakantie geniet. ‘De Vierbannen wilde graag een laagdrempeliger concept dat breder toegankelijk is. Voor het bedrijf is dat goed. En voor mij is het ook goed dat ik dan ik wegga. Ik geloof voor mezelf in topgastronomie. Dat is waar ik naar toe wil’, aldus Kik. De Vierbannen daarentegen gaat op een iets ander niveau, toegankelijker koken. Het restaurant De Vierbannen boven wordt brasserie, net als beneden. ‘Ik begrijp de keuze om laagdrempeliger te worden. Dus ga er in de toekomst beslist nog een keer eten. Voor De Vierbannen is het goed dat ze een andere weg zijn ingeslagen. Voor mij is het goed dat ik aan het begin van een nieuwe uitdaging sta. Om de cirkel te doorbreken moesten we uit elkaar.’

Eigen restaurant

Over zijn droom om een eigen restaurant te starten zegt hij: ‘Ik wacht op het juiste moment. Dat kan nog wel twee jaar duren, of zelfs langer. Ik doe dit op mijn gemak. Want als het eenmaal zo ver is, moet het perfect zijn. Deze stap is voor mij de beste stap die ik nu kan zetten.’

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.