Eiwitrijk eendenkroos goedgekeurd om op te eten

Eiwitrijk eendenkroos goedgekeurd om op te eten

Eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, is binnen de Europese Unie officieel goedgekeurd voor consumptie.

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Eendenkroos is heel voedzaam. Naast tal van vitamine en mineralen heeft het ingrediënt ook een hoog eiwitgehalte. De opbrengst per hectare is zeer hoog en voor de teelt is weinig ruimte nodig.

Per hectare levert het zeven keer zoveel eiwit als soja. 'Omdat ze in een gesloten omgeving op een laagje water groeien, is geen landbouwgrond nodig', voegt onderzoeker Ingrid van der Meer eraan toe. Over de toepassingen hebben de wetenschappers al diverse ideeën. Waterlinzen kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt in stamppotten, ravioli of pesto.

Vrij onbekend als groente

Van oudsher wordt het kroos in Europa nauwelijks gegeten, maar in Aziatische landen is het gewas veel meer ingeburgerd in de keuken. Nu is aangetoond dat het eten van waterlinzen veilig is, kunnen koks met de relatief onbekende groente aan de slag.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.