Jim de Jong verkoopt zijn Rotterdamse restaurant

Jim de Jong verkoopt zijn Rotterdamse restaurant

Jim de Jong stopt met zijn restaurant in De Hofbogen in Rotterdam. Hij biedt het te koop aan. Jim de Jong werd dit jaar door GaultMillau nog verkozen tot Jonge Topchef van het Jaar. Wat gaat de 31 jarige chef-kok en ondernemer nu doen?

‘Dat weet ik nog niet precies. De toekomst ligt nog open. Wellicht iets met natuurwijnen. In mijn zeven jaar bij Restaurant De Jong heb ik daarvan een mooie kelder aangelegd…’

Hij spreekt over zeven tropenjaren als hij terugkijkt op zijn ondernemerschap als patron-cuisinier. ‘Ik was het ondernemen niet beu hoor. Misschien start ik wel weer een bedrijf. Maar werken was alles voor me. Inmiddels ben ik vader, en dan krijgt privé een andere prioriteit. Nog steeds houd ik van werken, koken en ondernemen. Maar nu zoek ik een andere balans. Weken van 80 uur wil ik eigenlijk niet meer maken. Natuurlijk heb ik het besluit samen met mijn moeder en mijn vriendin genomen. Zij werken ook allebei in de zaak.’

Naast de werk-privé balans speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt mee voor De Jong. ‘We hebben een team van elf mensen. Vrij hecht en gedreven. Maar bij uitval is het heel lastig de gaten op te vullen. Als ik weer ga ondernemen, dan het liefst kleiner.’

De zaak staat al een paar maand in de stille verkoop en is sinds 29 juli in de openbare verkoop bij de Rotterdamse horeca makelaar Conny Knook. Vastgoedeigenaar van de Hofbogen is nu nog Havensteder, maar wordt de Dudok Groep, een projectontwikkelaar uit Dordrecht die zich onder meer richt op de herontwikkeling van iconische gebouwen.

Tropenjaren

‘Mijn toekomst ligt weer open,’ zo zegt De Jong in een persverklaring. ‘Ik wil in mijn vak een nieuwe stap gaan maken. In goed overleg met de medewerkers is daarom besloten dat dit het laatste jaar zal zijn van Restaurant De Jong in Rotterdam. Ik bied mijn zaak ter overname aan, aan een of meer (horeca-)ondernemers die er ook weer prachtige kansen voor zichzelf zien.’

Jim de Jong heeft het restaurant zeven jaar lang gerund.

'We hebben in januari al besloten dat dit het laatste jaar wordt van het restaurant. Door het nu in de openbare verkoop aan te bieden, zoeken we een geschikte overnamekandidaat. Ik kan terugkijken op een fantastische periode vol hoogtepunten. In mijn ondernemerschap groeiden De Hofbogen uit tot een blijvende hotspot in de stad. Maar door die drukte en de hoge eisen die we in Restaurant De Jong aan onze gerechten stellen, zijn ook het tropenjaren voor me geweest.’

Hij vervolgt: ‘Ik ben als kok en restaurateur daarom toe aan een andere uitdaging. Maar ik heb geen haast, hoor. We hebben bewust gekozen om rustig te gaan zoeken naar een koper. Een einddatum voor het restaurant is er daarom nog niet.'

Toekomst Jim de Jong

Jim de Jong beraadt zich nog op de weg die hij in de volgende fase van zijn loopbaan wil inslaan. 'Ik zie allerlei kansen voor een nieuw, eigen zaakje in Rotterdam, zoals een in natuurwijnen gespecialiseerde bar waar je ook lekker kunt eten. Al sluit ik ook de mogelijkheid nog niet uit dat ik elders iets voor mezelf begin of als kok een poosje ga freelancen. Ik vind het bovenal belangrijk dat ik van een volgende stap weer veel kan leren. Ik ben er natuurlijk nog altijd jong en gedreven genoeg voor.'

Er staan meer restaurants te koop in het hogere segment momenteel: Sems in Leeuwarden, De Loohoeve in Schoonloo en Hanninkshof nabij Enschede.


Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.