Less by Hertog Jan is een sharing restaurant waar zo’n 65 gasten de gehele dag terecht kunnen voor grote of kleine gerechten. Gert de Mangeleer en Joachim Boudens zeggen: ‘De nieuwe Less is een all-day eatery waar je doorheen de ganse dag terecht kunt voor grote en kleine culinaire cravings in de bekende Less-stijl.’
Op maandag 11 maart 2019 opent Less by Hertog Jan*** zijn deuren op het volledig vernieuwde plein 't Zand 21 in het hart van Brugge. Het interieur van de zaak is van Another Office. Op de oude locatie van Less in Sint-Michiels starten de ondernemers binnenkort weer een nieuw bedrijf.
Less by Hertog Jan***
Het einde van Hertog Jan betekent voor Gert de Mangeleer en Joachim Boudens de start van een nieuw verhaal met op de eerste plaats het uitbouwen van L.E.S.S. (Love. Eat. Share. Smile.).
Het L.E.S.S.-team is de laatste maanden druk bezig geweest met het uittekenen van de plannen voor de nieuwe locatie en met het verder verfijnen van het concept.
Op de vroegere locatie van L.E.S.S. -aan de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels- komt later een volledig nieuw restaurant met een focus op de klassieke Belgische en Franse keuken. ‘In een nieuw, creatief en vooral superlekker jasje. Ook dit nieuwe concept zal -net zoals alle toekomstige culinaire projecten van ons - het bijschrift 'by Hertog Jan***' dragen.’
All-day eatery
Het nieuwe restaurant is een all-day eatery waar je van 's morgens tot 's avonds terecht kan voor grote en kleine culinaire cravings waarin het delen centraal staat.
Het L.E.S.S.-keukenteam onder de dagdagelijkse leiding van chef Ruige Vermeire kookt gerechten die geïnspireerd zijn door smaken vanuit de hele wereld. Op de kaart vind je dingen die Gert de Mangeleer thuis eet met vrienden en familie, van een Marrakech burger over ceviche uit Peru tot dimsum uit Hongkong. Joachim Boudens zorgt voor een de wijnen en bieren. Hij verlaat daarbij de platgetreden paden en presenteert nieuwe ontdekkingen uit de hele wereld.
L.E.S.S. by Hertog Jan*** staat garant voor wereldse smaken en een sfeervol interieur, begeleid door de eclectische playlists van de Belgische DJ en producer Buscemi.
Ontbijt bij Less
Ontbijten kan bij L.E.S.S. van 8u30 tot 11u, met zoete toppers als homemade Danish pastry -waarop de driesterren chef zich de afgelopen maanden extra heeft toegelegd- en granola. Maar ook voor hartige ontbijten zoals eggs benedict, granenbrood met avocado, zachtgekookt ei en radijs, of artisanaal stokbrood met hartig of zoet beleg moet je bij L.E.S.S. aankloppen.
Lunch bij Less
Voor de lunch en het diner is er een gevarieerde kaart met inspiratie uit de hele wereld waarin de L.E.S.S.-formule van het delen centraal staat. Mensen die wat vroeger willen dineren en die nog plannen hebben achteraf kunnen tussen 18u en 18u45 een 'pre-theatre menu' bestellen.
Ook in de namiddag -tussen 14u30 en 18u- zorgt het L.E.S.S.-team voor een selectie aan hartige én een zoete gerechtjes, begeleid door passende dranken. Zo is er onder andere een mooie selectie aan wijnen, en frisse biertjes van het vat zoals een Cristal en een local hero: het Brugs Witbier van Alken-Maes.
Signature dishes
° toast "caesar salad”
° toast “vitello tonato”
° tarbot “Hongkong style”
° zeebaars in zoutkorst
° crispy duck salad
° miso chicken
Interieur zonder linnen
Gert en Joachim gaan in de nieuwe Less voor een interieur in samenwerking met Tommy Van den Brandt van Another Office. Van den Brandt creëert voor Less. een brutalistisch interieur met warme materialen, met doorleefde houten tafels, getextureerde muren, een nubuck-lederen zitbank en textiel van textielontwerpster Nathalie Van der Massen.
Tegelijk zorgen de zichtbare technieken in het plafond en het gebruik van gepatineerd metaal voor een boeiend contrast en een internationaal ogend resultaat, waarin gasten uitgenodigd worden om uitgebreid te tafelen.
Blikvangers zijn de ossenbloedkleurige cementvloer, de low seating keukentoog met plaats voor 17 personen en de chunky lederen zitbank dit je eerder zou verwachten in een zitkamer dan aan een eettafel. Maar ook het terras en de veranda zullen niet onopgemerkt blijven. Daar kiezen Gert en Joachim voor een massieve houten constructie in donker gebeitst paddock en speciaal glas dat zorgt voor de ideale temperatuur bij elk weertype.
De 'TBA chair', in 1959 ontworpen door de Belgische ontwerper Christophe Gevers, werd exclusief voor Les. terug in productie gebracht.
De keuken van L.E.S.S. is geopend van 8u30 tot 22u. Gesloten op woensdag en zondag.
More by Hertog Jan***
Gert de Mangeleer en Joachim Boudens zeggen de topgastronomie geen vaarwel. Ze denken hun niveau nog te kunnen overstijgen en zullen in de vorm van zeer selecte 'guest tables' nu en dan het beste van zichzelf geven in de voormalige Hertog Jan hoeve. Die wordt voor de gelegenheid in een nieuw, wat huiselijker jasje gestoken. Onder de noemer MORE by Hertog Jan*** kunnen gasten zich op geregeld vrijgegeven tijdstippen inschrijven voor een heel intieme gastronomische ervaring. Aan deze tafel zullen maximaal veertien personen kunnen plaatsnemen.