Tijdens de wedstrijd om het Bronzen Koksmes gaan de deelnemende teams, bestaande uit de leerling en diens leermeester, de strijd aan door een amuse en drie gerechten te creëren op basis van een zogenaamde ‘Blackbox’. Pas op de dag van de wedstrijd ontvingen zij deze Blackbox, waarin de ingrediënten zitten waarmee zij hun gangen binnen bepaalde tijd moeten koken en presenteren aan de jury. Dit jaar moeten de teams werken met onder meer kalfsvlees, snoekbaars en kokkels.
De deelnemers op een rij:
Restaurant bij Kees in Zierikzee met als leermeester Kees Visser en zijn leerling Jeffrey Buyl.
De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven, met leermeester Gijs van Gils en leerling Julius Kramer.
Restaurant De Ertepeller met leermeester Rob van Werkhoven en leerling Melvin Jousma.
Restaurant De Bloemenbeek* met leermeester Michel Oude Booijink en leerling Ralph Benneker.
Restaurant Merlet* met leermeester Marco Helsloot en leerling Jasper Panis.
Villa de Duinen met leermeester Richard van Gijlswijk en Jos Compier.
Restaurant Hanninkshof met leermeester Gert Bakker en leerling Leon Grootveld.
Restaurant De Nederlanden* met leermeester Vincent van Wegen en leerling Damian Moes.
Winnaar 2017
Het team van De Loohoeve uit Schoonloo won vorig jaar het Bronzen Koksmes. Marleen Brouwer werd als leermeester bijgestaan door leerling Frits Venema. Maandag 8 januari won De Loohoeve op de Horecava De Gouden Koksmuts, welke wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse kookwedstrijden.
Gastronomisch Gilde
De wedstrijd is georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, in samenwerking met de Horecava.
De gerechten
Bekijk op de foto's de menu's die de deelnemers samenstelden op basis van de Blackbox en de beelden van de deelnemers in actie.