De eerste landelijke editie plaats van de Restaurant Driedaagse vindt plaatst op 6, 7 en 8 maart. Met de kick-off willen de Nierstichting en KHN andere restaurants enthousiasmeren om – net als de Bokkedoorns - mee te doen aan de Restaurant Driedaagse.
Zoutbewust menu
Het doel is om tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse zout letterlijk op de kaart zetten door het serveren van een goed en lekker zoutbewust 3- tot 5-gangen menu. De restaurateur bepaalt zelf het menu, het aantal gangen en het prijsniveau. Lees er hier meer over.
Tips Menno Post
Menno Post is voorstander van minder zout in de keuken. Hij zet zich dan ook graag in als ambassadeur. Een jaar geleden startte hij al met het werken met zout met alleen natuurlijke mineralen. 'Zoutloos koken kan niet, maar ik zoek wel naar alternatieven. In een restaurant komen gasten om te zondigen, maar koks mogen zich er best bewust van zijn dat we ook minder zout kunnen gebruiken. Als alternatief zijn er genoeg specerijen en verse kruiden. Daarnaast zijn ook ansjovis, kaas, olijven, zilte groentes, feta en geitenkaas mooie vervangers.'
Verse kruiden
Sanne Rademaker van de Nierstichting geeft ook als tip om zoveel mogelijk verse kruiden te gebruiken. Bij gevriesdroogde en gedroogde kruiden is het vocht onttrokken waardoor ze langer houdbaar zijn. Daardoor hoeft er minder van toegevoegd te worden. Verse kruiden geven gerechten bovendien de meeste smaak, geur en kleur. Afgesneden kunnen ze tot een paar dagen koel bewaard worden in een vochtig keukenpapier of theedoek. In de vriezer zijn de kruiden tot meerdere maanden houdbaar.
Jaarlijks 1 kilo zout teveel
85 procent van de Nederlandse bevolking krijgt meer zout binnen dan de maximum hoeveelheid van 6 gram per dag die de Gezondheidsraad aanbeveelt. '85 procent van de Nederlanders eet jaarlijks zelfs 1 kilo zout teveel.' 80 procent van het geconsumeerde zout krijgt men binnen via gekochte voedingsmiddelen. De rest wordt toegevoegd tijdens het kookproces.